Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μόνο στην Ελλάδα: Ζητάνε την απαλλαγή των χρεών των Συνεταιρισμών λόγω κομματικής διαπλοκής.


Για το μέλλον παραπέμπεται συμφωνία για τη διακομματική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές σχετικά με την ευθύνη προέδρων και διοικήσεων για χρέη των συνεταιρισμών. Την τροπολογία, θυμίζουμε είχε αποσύρει κατά τη συζήτηση του ν/σ για τους συνεταιρισμούς ο υφυπουργός, Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ τη δευτέρη φορά ήταν ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, που αποφάσισε την απόσυρσή της. Απαλλαγή των Συνεταιριστικών Οργανώσεων από «κομματικά βάρη» του παρελθόντος ζητά, εν τω μεταξύ, η ΠΑΣΕΓΕΣ.


Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, υιοθετώντας τη ρύθμιση της απαλλαγής από αστικές και ποινικές ευθύνες παρελθόντων δεκαετιών των μελών των Διοικητικών
Συμβουλίων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, ζήτησε ο Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας με επιστολή που έστειλε προς όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η ρύθμιση αυτή θα αντιμετώπιζε κατά κύριο λόγο υποχρεώσεις και χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τη δεκαετία του ΄80, αλλά και τη δεκαετία του ΄90. Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι το διάστημα αυτό τη διοίκηση των οργανώσεων αυτών, ουσιαστικά, την ασκούσαν οι κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές των πολιτικών κομμάτων και με δικές τους παρεμβάσεις υποχρέωναν τις Διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών να προσλαμβάνουν προσωπικό, πέραν του αναγκαίου και χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.


Επίσης, τονίζει πως είναι ευρύτερα γνωστό ότι πολλές από αυτές τις συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις αγροτικών προϊόντων (όπως για παράδειγμα τα σιτηρά του Τσερνομπίλ της ΚΥΔΕΠ) με κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις, ασκώντας παράλληλα παρεμβάσεις για την απορρόφηση αγροτικών προϊόντων των αγροτών, σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που έπρεπε αντικειμενικά να παρέχουν με βάση το κόστος τους.


Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε εκείνες τις Διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες ενέδιδαν σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις, αναφέρει ο κ. Καραμίχας, τονίζοντας όμως, πως οι περισσότεροι από τους συνεταιριστές εκείνης της εποχής, είτε έχουν απομακρυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις Διοικήσεις, ή δεν βρίσκονται στη ζωή. Οι σημερινοί διάδοχοί τους ωστόσο σύρονται στα δικαστήρια για οφειλές της περιόδου εκείνης, χωρίς να έχουν ευθύνη για τις παρεμβάσεις αυτές στη διαχείριση των συνεταιρισμών τους.


Καταλήγοντας η επιστολή αναφέρει πως «Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και επειδή είμαστε όλοι συνέχεια των προηγούμενων γενεών, αυτό που επιτέλους απαιτείται από τα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ), είναι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να υιοθετήσουν τη ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Δριβελέγκας είπε στη βουλή:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν, το ΛΑΟΣ δεν συμφώνησε. Έφεραν μία τροπολογία την οποία είδαν και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν ήταν αρνητικοί, αλλά είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα νομοτεχνικής διατύπωσης. Υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή έτσι όπως ήταν διατυπωμένη.

Εμείς, ο Υπουργός –το εξήγησε χθες- τι είπαμε; Είπαμε να βρούμε μία καλύτερη νομική διατύπωση σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και θα την κάνουμε αποδεκτή.

Διότι, προσέξτε, κάποιοι που δεν γνωρίζουν πάνε κακώς να ρίξουν ευθύνη στους Βουλευτές ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν διάφορα συμφέροντα ή διάφορους ανθρώπους που έκαναν ατασθαλίες. Να σταματήσουν, λοιπόν, αυτά και να δίνουν λαβή στα μέσα ενημέρωσης.

Ίσα-ίσα πολύ σωστά έχουν κάνει οι Βουλευτές. Θέλουν να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι στην κυριολεξία καταστρέφονται χωρίς να φταίνε. Για παράδειγμα ένας που ανέλαβε πρόεδρος χθες, προχθές, πριν από δεκαπέντε μέρες σε ένωση συνεταιρισμού και έχει παλιά χρέη, κατασχέτουν σήμερα το σπίτι του. Είναι παράλογο, εκ των ων ουκ άνευ. Και εδώ τώρα επειδή εμείς βάζουμε μπροστά ότι είμαστε οι αδιάφθοροι, καταστρέφουμε οικογένειες.

Γι’ αυτό είπαμε –και εγώ είμαι μαζί με τους Βουλευτές που το υποστηρίζουν- ότι, όχι αυτοί οι οποίοι ζημίωσαν τους συνεταιρισμούς, τις ενώσεις και το αγροτικό κίνημα, αυτοί που δεν έχουν φταίξει καθόλου δεν πρέπει να πληρώσουν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είπε ο Υπουργός στο επόμενο νομοσχέδιο να βρούμε μαζί με τα κόμματα μία τέτοια νομοτεχνική διατύπωση που να μην αφήνει καμία υπόνοια για οτιδήποτε, για να λύσουμε το θέμα.
Εξάλλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε νομικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να κάνουν δεκτή την απαλλαγή από αστικές και ποινικές ευθύνες παρελθόντων δεκαετιών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Πιο αναλυτικά ο υπουργός, δήλωσε τα εξής: «Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στις διοικήσεις συνεταιρισμών και έχουν αναλάβει εδώ και εννιά μήνες, δέκα μήνες, ένα χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη για παλαιότερες χρήσεις και τους αφαιρούνται οι περιουσίες. Χάνουν τις περιουσίες τους και έτσι δεν θα αναλαμβάνει κανένας να μπαίνει σε καμία διοίκηση συνεταιρισμού. Υπήρχαν και παλαιότερες διοικήσεις όπου τα ίδια τα διοικητικά συμβούλια προφανώς δεν είχαν δόλο σε ένα πιθανό αδίκημα που δεν μπορεί να εξηγηθεί ή να ερμηνευτεί. Η νομική διατύπωση ενός τέτοιου κειμένου είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν μικρό ούτε ανύπαρκτο. Δεν έγινε μια κίνηση από κάποιον Βουλευτή ή κάποιους Βουλευτές να υποκρύψουν ή να αθωώσουν ποινικά αδικήματα. Το φαντάζομαι και το πιστεύω απόλυτα και ακράδαντα. Όταν, μάλιστα, την προηγούμενη φορά φέραμε μία διατύπωση η οποία δεν έγινε αποδεκτή, εμείς ζητήσαμε από τα κόμματα και τους Βουλευτές να συμφωνήσουν και να φέρουν μία τροπολογία. Έφεραν, λοιπόν, αυτήν την τροπολογία, την οποία εγώ δεν μπορώ να μην την τιμήσω, αλλά πρέπει να πω ότι τα νομικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σ’ αυτήν την τροπολογία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αύριο η Βουλή να πάρει μία τέτοια απόφαση.

Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω, γιατί πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα. Εμένα έρχονται και με βρίσκουν άνθρωποι που κλαίνε, γιατί χάνουν τις περιουσίες τους, διότι τόλμησαν να εκλεγούν πρόεδροι σε ενώσεις ή συνεταιρισμούς! Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία του θέματος. Δεν θα ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, αλλά θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία του θέματος, μήπως βρούμε μία νομικά κατοχυρωμένη διατύπωση τέτοια ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το επιμέρους πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, χωρίς βέβαια να ανοίγει ένα παράθυρο για αθώωση ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε και αν έγιναν, σε οποιαδήποτε περίοδο και αν έγιναν.

Γι’ αυτό ζητώ την κατανόηση των Βουλευτών που κατέθεσαν την τροπολογία. Δεν θα τη συζητήσουμε αύριο. Θα την αποσύρουμε και εν ευθέτω χρόνω θα φέρουμε μία ρύθμιση που δεν θα έχει νομικά προβλήματα, ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Πάντως, για το γεγονός ότι έγινε τόση προσπάθεια και δεν καταφέραμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, δεν φταίνε οι Βουλευτές, διότι φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και δεν μπορεί να κινηθεί στα όρια του ορισμού του δόλου. Έχει τις δυσκολίες του –ποια Αρχή θα το κρίνει, πώς και με ποια διαδικασία- και πρέπει να το δούμε στην πράξη πιο συγκεκριμένα».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου