Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ηχηρό παρών στο εξωτερικό από τα ελληνικά εσπεριδοειδή.


Υψηλές αναμένεται να διατηρηθούν οι εξαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως προβλέπει σε πρόσφατη έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Η παραγωγή θα κυμανθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά και οι εξαγωγές αναμένεται να ευνοηθούν από την αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με τα βασικότερα νομίσματα. Αυτή η σταθερή παρουσία των ελληνικών εσπεριδοειδών στις αγορές του εξωτερικού έχει αποκαταστήσει πλέον τη φήμη του ελληνικού προϊόντος και η ζήτησή του κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένη κατά 1,3%, εξαιτίας των εαρινών παγετών κατά τη διάρκεια της άνθισης. Ποικιλίες όπως η Νάβελ, τα Βαλέντσια, οι Ναβελίνες και οι Newhall είναι οι πιο εμπορικές και παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στο διεθνές εμπόριο. Οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών πορτοκαλιών είναι η Ρουμανία, η Σερβία και η Γερμανία, ενώ οι μεγαλύτερες εισαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως από τη Νότια Αφρική.

Η παραγωγή μανταρινιών εντοπίζεται κυρίως στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και το Μεσολόγγι και αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά. Οι κλημεντίνες είναι η σημαντικότερη ποικιλία για τα ελληνικά μανταρίνια, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Γερμανία. Όσον αφορά τα λεμόνια, η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται στους 45.000 τόνους, ποσότητα που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ετήσιας κατανάλωσης που έχει ξεπεράσει τις 70.000 τόνους. Στα γκρέιπφρουτ η παραγωγή παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κατανάλωση αυξάνεται με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται εισαγωγές από την Κύπρο.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου