Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση πάγωσε και τα φωτοβολταικά


Η οικονομική κρίση «πάγωσε», εδώ κι ένα χρόνο περίπου, την καταναλωτική πίστη η οποία, πέρα από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές, έπαψε να ενδιαφέρει και τις ίδιες τις τράπεζες που διαπιστώνουν ότι πρόκειται για τους πιο επισφαλείς τομείς τραπεζικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, η ευαισθητοποίηση του κοινού για ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της πολιτείας προς τη θέσπιση μιας πιο ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, δημιουργεί ένα νέο τομέα τραπεζικής δραστηριότητας με μια νέα γενιά δανείων, αυτή των «πράσινων δανείων».


Και ενώ πήγαινε πολύ καλά η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας (το πρώτο 9μηνο του 2011 διπλασιάστηκαν τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά), το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: από τη μια οι τράπεζες να διαφημίζουν τα δάνεια που προσφέρουν προς τους υποψήφιους επενδυτές για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στην ταράτσα τους, ενώ από την άλλη υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές που διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν δανειοδότηση για τέτοιες εγκαταστάσεις. Με αποτέλεσμα, πολλοί να παραιτούνται τελικά της προσπάθειας…

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τράπεζες είναι αρκετά επιφυλακτικές απέναντι στην δανειοδότηση εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών. Για παράδειγμα, δεν εγκρίνουν το αίτημα εάν διαπιστώσουν ότι ο καταναλωτής έχει και άλλο δάνειο (στεγαστικό π.χ.), προφανώς από φόβο ότι δεν θα μπορέσει να το εξοφλήσει, ή ζητούν επιπλέον εγγυήσεις (υποθήκες κ.λπ.).

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και πολλοί αγρότες που ενδιαφέρονται – ή έχουν ήδη πάρει σχετικές άδειες – για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, παρότι έχουν κάνει ήδη κάποια σημαντικά έξοδα.

Στο… παιχνίδι έχουν μπει τελευταία και κάποιες εταιρίες που υπόσχονται 100% χρηματοδότηση σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Ενώ το ενδεχόμενο οι αγρότες, που δεν θα μπορέσουν να κάνουν την επένδυση, να πουλήσουν τελικά τις άδειές τους σε επιτήδειους και εταιρίες (ελληνικές ή ξένες), είναι ανοιχτό.

Τα «πράσινα δάνεια» των τραπεζών

Η νομοθέτηση κινήτρων για περιβαλλοντικές ενέργειες έδωσε το έναυσμα στις τράπεζες να προχωρήσουν στο σχεδιασμό νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στην φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των κτιρίων και των δραστηριοτήτων όχι μόνο επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών. Έτσι, όλες οι τράπεζες μπήκαν στο οικολογικό «παιχνίδι» με δάνεια νέας γενιάς, τα «πράσινα δάνεια», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που προσφέρονται, σύμφωνα πάντα με τις υπηρεσίες επικοινωνίας των ίδιων των τραπεζικών εταιρειών, είναι τα εξής:

Η Alpha Bank προσφέρει το δάνειο «Πράσινες Λύσεις» με επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor τριμήνου και περιθώριο από 3%. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια.

Η Eurobank χορηγεί το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ για 25 χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο» με επιτόκιο 6,9% και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη», που χορηγείται με προϋποθέσεις στεγαστικού, ενώ χρηματοδοτεί και τους μηχανικούς.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών το δάνειο «Ηλιακή ταράτσα». Ο δανειολήπτης υπογράφει σύμβαση με τη ΔΕΗ για την πώληση του ρεύματος και μπορεί να έχει έσοδο μέχρι 4.000 ευρώ τον χρόνο.

Η T Bank (πρώην Aspis Bank) διαθέτει το νέο δάνειο «Τ Φωτοβολταϊκές Λύσεις» για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες. Σύμφωνα με την τράπεζα, με το δάνειο αυτό, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού του, επένδυση που μπορεί να του εξασφαλίσει ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω τοκοχρεολυτικού δάνειου και καλύπτει έως και το 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς επίσης και το κόστος σύνδεσης ΔΕΗ, με διάρκεια αποπληρωμής έως και 20 έτη.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει «πράσινα» δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.), με χαμηλό επιτόκιο, ανάλογο με εκείνο των στεγαστικών δανείων. Tα νέα «οικολογικά δάνεια» εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος δράσεων της τράπεζας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιπτώσεων από τη διάχυση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Στους ιδιώτες προσφέρονται δύο είδη δανείων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων: α) Δάνειο αγοράς και εγκατάστασης (καταναλωτικό δάνειο) ύψους από 12.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 15 χρόνια και επιτόκιο ανάλογο με των στεγαστικών δανείων. β) Δάνειο επισκευής ή ανακαίνισης της κατοικίας για την αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την αναμόρφωση του ακινήτου. Πλεονεκτήματα του προϊόντος είναι η μεγάλη διάρκεια (έως 40 χρόνια) και η μακρά περίοδος χάριτος (έως 24 μήνες). Aντίστοιχα, χρηματοδοτούνται τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων για δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, είτε αυτά εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα είτε καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Tο επιτόκιό τους βασίζεται στο Euribor ή το Libor, για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H διάρκεια αποπληρωμής φτάνει τα 10 χρόνια και υπάρχει η εξασφάλιση σύμβασης αγοροπωλησίας ρεύματος με τον ΔEΣMHE.

Η Τράπεζα Κύπρου χρηματοδοτεί ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με το δάνειο «Eco Loans» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (μέχρι το 100% της επένδυσης με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια).

Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει το δάνειο «Πράσινες Παρεμβάσεις» με επιτόκιο 6,4% για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο «Home Ecoλογικό» με επιτόκιο 7,5% (ύψος χρηματοδότησης έως 30.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια).

Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, που εξασφαλίζει στον δανειολήπτη ετήσιο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώνεται από το 4,5% (με εξασφαλίσεις) έως 9,5%.

H Attica Bank προσφέρει το «Attica Οικοενέργεια» για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος. Το δάνειο καλύπτει 100% το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού, με επιτόκιο ΕΚΤ + περιθώριο 6% (έως 45.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 12 χρόνια).

Διπλασιάστηκαν στο 9μηνο του 2011 τα φωτοβολταϊκά

Το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 τα φωτοβολταϊκά που είναι σε λειτουργία διπλασιάστηκαν, ενώ και οι υπόλοιπες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 326 μεγαβάτ, από 162 τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, τα αιολικά έφθασαν στα 1230 μεγαβάτ (από 1052) και τα μικρά υδροηλεκτρικά 205 (από 196).

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως, είναι μία από τις αιτίες για την διόγκωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Επιπλέον, είναι οι υψηλές τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας που καθορίζονται από τη νομοθεσία προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω ΔΕΗ και οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά δεν επαρκούν για να καλύψουν τα εγγυημένα έσοδα των «πράσινων» παραγωγών.

Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ κυμαίνεται στα 150 εκ. ευρώ και, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως το τέλος του χρόνου θα μειωθεί στο μισό με τη χρηματοδότηση του ΔΕΣΜΗΕ από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, προωθείται «ορθολογικοποίηση» των τιμών αγοράς της πράσινης ενέργειας, η οποία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για το ύψος του τέλους ΑΠΕ.

Το πρόβλημα, ανέφερε ακόμη ο υπουργός, έχει ημερομηνία λήξης το 2013 γιατί από τη χρονιά αυτή σταματά η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στους ηλεκτροπαραγωγούς, οπότε τα έσοδα του κράτους από την πώληση των δικαιωμάτων στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παραγωγούς ρεύματος θα αυξηθούν σημαντικά και θα υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Ως το 2013 θα πρέπει σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ολοκληρωθεί και η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να αντανακλούν το κόστος, στο οποίο πλέον θα περιληφθεί και η δαπάνη για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου