Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Συμφωνία για τον ευρω-προϋπολογισμό, γλυτώνει τις περικοπές η ΚΑΠ.


Κεφάλαια ύψους 14,5 δισ. ευρώ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ συν 1,8 δισ.ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που επιτεύχθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η χώρα μας κατάφερε να "κλειδώσειι" επιπλέον 2 δισ. ευρώ που θα της αποδοθούν στα τέλη του 2016.



Το επιπλέον ποσό προκύπτει από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, εξασφαλίσαμε πολύ περισσότερα κεφάλαια από την αρχική πρόταση Μπαρόζο", σημείωσε στις δηλώσεις του κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.



Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά θα υπάρξει και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των πόρων κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εισροή των κονδυλίων στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε πάντως στο γεγονός της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στοιχείο που, όπως σημείωσε, δεν είναι καλό για την πορεία της Ευρώπης.

Αλώβητη από τις περικοπές η KAΠ

Τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. της περιόδου 2014-2020 ανακοίνωσε μέσω twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Β. Ρομπέι.  Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό στην ιστορία της Ε.Ε. που είναι μειωμένος έναντι του προηγούμενου.  Ωστόσο, όπως δήλωσε νωρίτερα κοινοτικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο BBC, η ΚΑΠ γλύτωσε τις περικοπές. Μάλιστα το σύνολο των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη φαίνεται ότι θα αυξηθεί τελικά κατά 1,5 δισ. ευρώ.

"Οι όποιες περικοπές, πιθανότερο θα γίνουν σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η έρευνα. Η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη φαίνονται να είναι θωρακισμένες λόγω των ισχυρών εθνικών συμφερόντων που τις στηρίζουν", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος "φωτογραφίζοντας" ουσιαστικά την άκαμπτη στάση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο συμβιβασμός επήλθε έπειτα από συμβιβαστική πρόταση του Βαν Ρομπέι η οποία βρίσκει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων χωρών όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, που θέλουν προϋπολογισμό με μειωμένες δαπάνες, και των χωρών του Νότου και της Ανατολής, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, που θέλουν δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις υποδομές.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», ανέφερε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως αισθανόμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει σήμερα».

Νωρίτερα το μεσημέρι αρκετοί διπλωμάτες και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιβεβαίωναν την ύπαρξη συμφωνίας για το πλαίσιο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος κατά περίπου 12 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου, διαμορφώνοντας έτσι τις δαπάνες της περιόδου 2014-2020 στα 960 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Οι περικοπές που συμφωνήθηκαν αφορούν κυρίως ένα νέο ταμείο για τα διασυνοριακά projects μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που περικόπηκε κατά περισσότερο από 11 δισ. ευρώ, και τις πληρωμές των Ευρωπαίων αξιωματούχων -κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα για τη Βρετανία-, που μειώθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αγροτικές δαπάνες γλίτωσαν τις περαιτέρω περικοπές, και μάλιστα υπήρξε αύξηση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα επτά χρόνια, γεγονός που ικανοποιεί τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Νωρίτερα, το Agronews μετέδιδε:

Λίγο πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο προήλθε από συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ μετά τις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα, εκτιμάται ότι η Σύνοδος θα καταλήξει σε μια απόφαση.

Με αυτά τα δεδομένα, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν άδηλη η έκβαση των διαπραγματεύσεων, πάντως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) φαίνεται πως γλίτωσε τα χειρότερα. Όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή στο BBC, «οι όποιες περικοπές, πιθανότερο θα γίνουν σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η έρευνα. Η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη φαίνονται να είναι θωρακισμένες λόγω των ισχυρών εθνικών συμφερόντων που τις στηρίζουν».

Το παρασκήνιο της Συνόδου έχει ως εξής: η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπές στις δεσμεύσεις, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και τα ισχυρά αιτήματα των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται οδήγησαν τελικά σε μια μακριά νύχτα, χωρίς αποτέλεσμα. Αρνητικός είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρεί ότι η πρόταση Ρόμπεϊ θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί. Για τον λόγο αυτό δεν υπέγραφε την πρόταση.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Ο Βαν Ρόμπεϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, αν υπάρξει συμφωνία οι δεσμεύσεις θα περικοπούν 15-20 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.

Δήλωση Σαμαρά
Προσερχόμενος ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση,  είχε συνομιλίες και κατ΄ιδίαν και τηλεφωνικά με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο θέμα.



Φανή Γιαννακοπούλου-Γιάννης Τσατσάκης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου