Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μειωμένη η παραγωγή μήλων στο νότιο ημισφαίριο εκτιμά το USDA. Καλή εικόνα υπάρχει για την τρέχουσα ελληνική παραγωγή .


Μειωμένη προβλέπεται να είναι η παραγωγή μήλων στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA. Αντίστοιχα αναμένεται να μειωθούν και οι εξαγωγές προς τις αγορές της ΕΕ. Όσον αφορά την τρέχουσα ελληνική παραγωγή, μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι θα κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. «Υπάρχει μια καλή εικόνα και στη Ζαγορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου κ. Διονύσης Βαλασάς. Όπως επισημαίνει «αν και είμαστε σε πρώιμο στάδιο ακόμα, όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα κυμανθεί σε καλύτερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Η ανθοφορία και η καρπόδεση πήγαν καλά. Βέβαια μέχρι τη συγκομιδή έχουμε ακόμη πολύ χρόνο».

Πάντως η περσινή μειωμένη παραγωγή βοήθησε να πωληθούν σχεδόν όλες οι ποσότητες των ελληνικών μήλων. «Δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου αποθέματα ελληνικών μήλων, αφού φέτος καταφέραμε να τα πουλήσουμε», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαλασάς, προσθέτοντας όμως ότι «βασικός λόγος για αυτό το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε μια μειωμένη παραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την καρπόδεση».

Για τις τιμές παραγωγού, ο κ. Βαλασάς τονίζει ότι ο συνεταιρισμός κατάφερε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να κρατήσει σταθερές με τη βοήθεια των εξαγωγών. Τα μήλα «Ζαγορίν» εξάγονται τα τελευταία χρόνια κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής και έχουν γίνει περιζήτητα. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες είναι πιο συμβατοί γευστικά με τις δικές μας ποικιλίες. Οι καταναλωτές στις βόρειες χώρες της Ευρώπης θέλουν μήλα από πιο υπόξινες ποικιλίες».

Όσον αφορά την παραγωγή μήλων στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, διαμορφώνεται ως εξής:

Χιλή
Οι εξαγωγές των μήλων και των αχλαδιών της Χιλής προβλέπεται να μειωθούν μέσα στο 2012, λόγω της μείωσης της παραγωγής, που προκλήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Ταυτόχρονα η μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας περιορίζει τον αριθμό των μήλων και των αχλαδιών που είναι διαθέσιμα για εξαγωγή. Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι το αυξημένο εργατικό κόστος και η ισχυροποίηση του πέσο σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.
Τέλος, οι εγχώριες βιομηχανίες χυμοποίησης απορρόφησαν ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής προσφέροντας ικανοποιητικές τιμές στους Χιλιανούς παραγωγούς.
Στα αχλάδια η εικόνα είναι αντίστοιχη. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι η πλειοψηφία των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα προορίζονται για νωπή κατανάλωση και όχι για κονσερβοποίηση ή χυμοποίηση.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο εισαγωγέα μηλοειδών από τη Χιλή, απορροφώντας περίπου το 50% των εξαγωγών της χώρας.

Νέα Ζηλανδία
Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις του USDA και για τα μήλα που παράγονται στη Νέα Ζηλανδία. Τα κέρδη των παραγωγών θεωρούνται ασήμαντα και επηρεάζονται αρνητικά από τη συναλλαγματική ισοτιμία.
Συγκεκριμένα η ποιότητα της παραγωγής επηρεάστηκε δυσμενώς από τον ψυχρό καιρό και τη συννεφιά που επεκράτησε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο στη χώρα (για το Νότιο Ημισφαίριο αυτοί οι μήνες είναι το κέντρο του καλοκαιριού).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί και για αυτή τη χώρα τον κύριο εισαγωγέα μήλων και αχλαδιών, αν και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να γίνει μια στροφή προς τις αγορές της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Ακόμη όμως η Γηραιά Ήπειρος απορροφά το 50% της παραγωγής μηλοειδών της χώρας.

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου