Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ευρωπαϊκή χλώρωση πυρηνόκαρπων.


Προκαλών οργανισμός: Υellows ευρωπαϊκών πυρηνόκαρπων.

Φάσμα προσβαλλομένων: βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, Ιαπωνική δαμασκηνιά, κερασιά Mahaleb.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η ασθένεια του φυτοπλάσματος εντοπίζεται σε όλα τα είδη πυρηνόκαρπων. Κυρίως προσβάλλει τη βερικοκιά, αλλά μεταδίδεται στη ροδακινιά και την κερασιά Mahaleb σε φυτώρια. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο ορατά στη δαμασκηνιά (που είναι η πλέον ανθεκτική) ωστόσο μολύνεται και αυτή. Τα συμπτώματα είναι μερικές φορές ασαφή, π.χ. στη βερικοκιά θυμίζουν εκείνα της αποπληξίας. Η ασθένεια διαδίδεται όλο και περισσότερο στην Ουγγαρία.


Συμπτώματα:
Tα φύλλα των προσβεβλημένων δέντρων παίρνουν σχήμα κουταλιού και κιτρινίζουν. Ύστερα αρχίζουν αργά αργά να νεκρώνονται. Τα μολυσμένα φύλλα μικραίνουν και κρέμονται μετά βίας από το κλαδί. Στην αρχή καταστρέφονται μόνο τμήματα του κλαδιού, έπειτα ολόκληρα κλαδιά και στο τέλος όλο το δέντρο. Τα κλαδιά και τα κοτσάνια ευαισθητοποιούνται πολύ στην παγωνιά. Παρατηρείται αποχρωματισμός στον cortical ιστό, στην αρχή πορτοκαλί κι ύστερα καφέ. Δεν παράγεται ρητίνη. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το είδος και την ηλικία.

Κύκλος ασθένειας:
Η ζωή του φυτοπλάσματος συνδέεται στενά με τον cortical ιστό των φυτών. Η ασθένεια διαχειμάζει στους ελεύθερους δεσμούς των ριζών. Μετακινείται στους cortical ιστούς μόλις αυτοι σχηματιστούν, και διαχέεται αργά, με αποτέλεσμα στο τέλος του καλοκαιριού να έχει προσβληθεί ολόκληρο το δέντρο. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω πολλαπλασιαστικού υλικού και μοσχευμάτων. Ένας φυσικός φορέας της ασθένειας είναι η  Cacopsylla pruni, δηλαδή η ψείρα της δαμασκηνιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου