Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μικρό τελικά το ενδιαφέρον ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ. Δεν λείπουν και φέτος τα προβλήματα με τις ΕΑΣ.


Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται και φέτος η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων (ΟΣΔΕ) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα διάφορα χρηματικά ποσά που ζητούν κάποιες ΕΑΣ από τους αγρότες προκειμένου να τους επιτρέψουν να υποβάλλουν την απαραίτητη αίτηση για το 2012. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic. Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το Υπουργείο. Η πρώτη κόκκινη κάρτα «βγήκε» στην ΕΑΣ Μεσσηνίας την περασμένη Πέμπτη 19 Απριλίου (να σημειωθεί ότι μόλις σήμερα άνοιξε και πάλι το σύστημα υποβολής των δηλώσεων
ΟΣΔΕ). Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας δεν θα είναι η μόνη Πελοποννησιακή ΕΑΣ αφού ακολουθεί και δεύτερη.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ενδιαφέρον των αγροτών και φέτος για την λήψη κωδικού, προκειμένου να υποβάλλουν on line την αίτησή τους δεν ήταν το αναμενόμενο. «Οι αγρότες που πήραν κωδικό για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ ηλεκτρονικά δεν ξεπερνούν τους 12.000 από το σύνολο των 800.000 αγροτών που υποβάλουν την αίτηση κάθε χρόνο. Ενώ 60.000 – 70.000 είναι αυτοί οι οποίοι πέρσι είχαν κάνει αίτηση πέρσι μέσω ταχυδρομείου ή ίντερνετ. Δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ στην Μεσσηνία εκτιμάται ότι οι παραγωγοί που έλαβαν φέτος κωδικό για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ είναι περίπου 500 (από τις συνολικά 62.000 αιτήσεις που υποβάλλονται στην ΕΑΣ)», μας αναφέρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Που οφείλεται όμως το γεγονός αυτό; Γιατί οι αγρότες δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων τους προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα που σημειώνεται με τους αποκλεισμούς Ενώσεων από το σύστημα; «Το πράγμα είναι απλό. Όλοι έχουμε δικαίωμα να καταθέσουμε μόνοι μας τις φορολογικές δηλώσεις μας είτε ηλεκτρονικά είτε απευθείας στις ΔΟΕ. Το ποσοστό όμως των φορολογουμένων που το κάνει μόνο του, είναι πολύ μικρό σε σχέση με όσους πηγαίνουν μέσω λογιστή. Επίσης, θα πρέπει να πω ότι αν για μια απλή φορολογική δήλωση ένας πολίτης κάνει λάθος, θα πληρώσει 200 – 300 ευρώ πρόστιμο. Ένας αγρότης αν κάνει λάθος στα δικαιώματα θα χάσει 2.000 με 3.000 ευρώ. Όσο και να χειριζόμαστε καλά το διαδίκτυο (πράγμα δύσκολο για έναν αγρότη) προτιμούμαι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ο οποίος είναι ειδικός», εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.

Στη μέση η αγρότες
Όπως όμως κάθε χρονιά που αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα, ζημιωμένοι είναι τελικά οι αγρότες που και χρήματα αναγκάζονται να πληρώσουν – όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στον ΑγροΤύπο – και ταλαιπωρούνται, κινδυνεύοντας να χάσουν την δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων, μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί. Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αλλά και όσα ορίζει η σύμβαση του ΥΠΑΑΤ και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic: «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα φροντίσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών». Μένει να δούμε, αν αυτό θα μείνει στα χαρτιά ή θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα σε μια χρονιά που οι ΕΑΣ βρίσκονται σε μια διαδικασία αλλαγών με αφορμή το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς.
Να σημειωθεί ότι φέτος η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/05/2012.

Μεσσηνία
Εν τω μεταξύ λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος πληροφορήθηκε ότι άνοιξε και πάλι το σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (και μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς ΕΑΣ). Για το θέμα που προέκυψε στην Μεσσηνία ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε νωρίτερα από αυτή την τελευταία εξέλιξη με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, κ. Βασίλη Κοζομπόλη ο οποίος μας ανέφερε: «Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία όσον αφορά την ενεργοποίηση. Η ΕΑΣ έχει τις προεκτυπωμένες αιτήσεις και δουλεύει κανονικά. Τον λόγο για τον οποίο έκλεισε επιλεκτικά στη Μεσσηνία μπορεί να τον δώσει μόνο το υπουργείο και όχι εμείς αφού δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από ότι γίνεται σε όλη την Ελλάδα».
Και προσθέτει: «Έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη ότι τα χρήματα που παίρνουμε δεν έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση απλά ο παραγοντισμός του υπουργείου ειδικά στη Μεσσηνία είναι απροκάλυπτος την στιγμή μάλιστα που το ίδιο γίνεται για παράδειγμα στην Ηλεία, τη Λακωνία, τον Έβρο, την Κρήτη κ.α. Άρα ή θα πρέπει να υπάρξει μια ίση μεταχείριση σε όλη την χώρα ή να δουλεύει κανείς όπου θέλει με άλλα κριτήρια. Εγώ θεωρώ ότι οι Ενώσεις επιτελούν ένα έργο το οποίο εξυπηρετεί τους παραγωγούς,. Κανένας παραγωγός δεν έχει πρόβλημα με τα 25 ευρώ που πληρώνει διότι δεν είναι μόνο η ενεργοποίηση την οποία κάποιος μπορεί να την κάνει και από το σπίτι του μέσω ίντερνετ. Είναι ένα σωρό άλλα πράγματα στα οποία τον εξυπηρετούμε 12 μήνες τον χρόνο».

Οι κόντρες και τα εξώδικα του 2011
Υπενθυμίζουμε ότι και πέρσι τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί ήταν πολλά αφού το ΥπΑΑΤ είχε κλείσει για τον ίδιο λόγο τις ηλεκτρονικές πύλες εισόδου σε διάφορες ΕΑΣ (Ροδόπη, Λάρισα, Φάρσαλα Κοζάνης – Σερβίων, Κεφαλληνίας κ.α. Επίσης, μεγάλη ήταν και η κόντρα των «αποκλεισμένων» Ενώσεων με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία επανειλημμένα καλούσε με ανακοινώσεις της, τις ΕΑΣ, να επιστρέψουν άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά στους παραγωγούς.
Μάλιστα, η κόντρα αυτή είχε φθάσει μέχρι και στην αποστολή εξωδίκου προς την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ειδικότερα, μετά την αποβολή των ΕΑΣ Κεφαλληνίας και Κοζάνης - Σερβίων από το σύστημα των δηλώσεων και το τελεσίγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ προς την Ένωση Λάρισας, οι πρόεδροι των ΕΑΣ της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κινηθούν νομικά απέναντι στην τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση. Στο σχετικό εξώδικο, οι πρόεδροι των Ενώσεων ζητούσαν να μάθουν με ποια κριτήρια αποβλήθηκαν οι δύο ΕΑΣ, ενώ απαιτούσαν να ανοίξει το σύστημα σε όλες τις Ενώσεις, ανεξαρτήτως της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν, αφού – όπως αναφερόταν στο εξώδικο – όλες οι Ενώσεις εισέπρατταν χρήματα για την επεξεργασία των δηλώσεων των αγροτών.

 Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου