Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Θέλουν να μεταφέρουν την Λαχαναγορά Θεσ/κης στην Βουλγαρία.


Από ένα Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης , μάθαμε ότι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή υπερσύγχρονης λαχαναγοράς στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg.Με απλά λόγια, μια ελληνική ΔΕΚΟ επενδύει στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του moneypost.gr, το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι για το ελληνικό κράτος το κέρδος δεν θα ξεπεράσει τα 50.000 ευρώ ετησίως.
Κι αν φαίνεται το ποσό μηδαμινό, αυτό καθόλου δεν προβληματίζει την ΚΑΘ, γιατί όπως η ίδια υποστηρίζει τέτοια προγράμματα δεν γίνονται για να βγάλει κέρδος το κράτος, αλλά για να στηρίξει τον έλληνα παραγωγό.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του προγράμματος, εδώ τα πράγματα τείνουν να διαφοροποιηθούν, αφού τόσο η ΚΑΘ όσο και ο ΣΕΚΑΘ υποστηρίζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΑΘ, Γιάννη Χαραλαμπίδη, το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παροχή τεχνικής υποστήριξης στους Βούλγαρους αγρότες, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή τους, πράγμα που αυτομάτως λειτουργεί επιβαρυντικά για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Από την άλλη μεριά, ο διευθ. σύμβουλος της ΚΑΘ, Κακαφίκας Παναγιώτης, μιλώντας στο moneypost.gr υποστήριξε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να διεισδύσουν ευκολότερα στην Βουλγαρική αγορά.

Δύο ερωτήματα όμως που αυτομάτως δημιουργούνται, τα οποία και διατυπώνει μέσω του moneypost.gr ο κ. Χαραλαμπίδης, είναι: 1. Γιατί χρειάζεται μια Ελληνική ΔΕΚΟ μια τέτοια επένδυση, από τη στιγμή που τα αποθεματικά της είναι υγιή και φτάνουν τα 7 με 8 εκατ. ευρώ και 2. Γιατί, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα κονδύλια, δεν αξιοποιούνται για την βελτίωση των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστηρίζει δε ο κ. Χαραλαμπίδης, πρόκειται για 210 εμπόρους της ελληνικής Λαχαναγοράς οι οποίοι θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση εν μέσω τέτοιας κρίσης, αφού αυτομάτως το 60% των συνολικών πωλήσεων τους - που αφορούν τους Βούλγαρους καταναλωστές - θα εξανεμιστεί. Η απάντηση του κ. Κακαφίκα ήταν ιδιαίτερα σκληρή: "Πρέπει κάποια στιγμή οι έμποροι να καταλάβουν ότι λειτουργούμε στο ελεύθερο εμπόριο. Δεν μπορούν να λειτουργούν με συντεχνίες". Προχωρώντας δε στο συλλογισμό, ο κ. Κακαφίκας υποστηρίζει πως οι μισοί από τους εμπόρους βρίσκονται σε διαδικασία έξωσης από την Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης αφού δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.

Η Κεντρική Λαχαναγορά πάντως στην Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι που φαίνεται ότι απασχόλησε και τις δύο πλευρές μόλις πρόσφατα με αφορμή την κατασκευή της Λαχαναγοράς στη Βουλγαρία. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια λαχαναγορά παλαιάς κατασκευής και τεχνικών μέσων που όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εκσυγχρονίσει.

Ο κ. Χαραλαμπίδης έθεσε το ερώτημα της βελτίωσης της δικής μας λαχαναγοράς η οποία λειτουργεί με προδιαγραφές του 1970, όμως ο κ. Κακαφίκας υποστήριξε πως κανείς έμπορος τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει μπει στον κόπο να θέσει θέμα εκσυγχρονισμού της. "Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την παλαιότητα της Λαχαναγοράς μέχρι στιγμής. Γιατί δεν έθεσε κανείς τέτοιο θέμα τόσα χρόνια;", διερωτάται στο moneypost.gr ο κ. Κακαφίκας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως στην επόμενη συνέλευση του ΔΣ της ΚΑΘ θα τεθεί και αυτό το ζήτημα. Ο διευθ. σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως πρόκειται για ένα έργο που εκτελεί ο Οργανισμός, όμως είχε δημιουργηθεί τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το ΥΠΕΚΑ.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα περιορισμένο κέρδος του έργου αυτού, ο κ. Κακαφίκας υποστήριξε πως οι δράσεις αυτές γίνονται για την υποστήριξη του έλληνα αγρότη και όχι για να επωφεληθεί οικονομικά το κράτος. Τώρα το ερώτημα παραμένει για το πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα προϊόντα του ο έλληνας αγρότης αλλά και ο έμπορος σε μια ξένη χώρα, δεδομένων των εξόδων μετακίνησης τους και μάλιστα να αποκομίσει κέρδος από αυτό. Ένα ερώτημα που φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν υπεύθυνο και μένει να το διευθετήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος!


Άγγελος Ανδρέου

Πηγή: http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου