Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα.


Στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση βρίσκεται το σχέδιο νόμου, που υπογράφεται από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εξωτερικών, με το οποίο θα κυρωθεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, φιλοδοξώντας να ανοίξει τον δρόμο στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα αυτή.
Πάντως έχει παρουσιαστεί αρκετή καθυστέρηση καθώς το εν λόγω σχέδιο νόμου είχε δοθεί στην δημοσιότητα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2011,  με σχετική ανακοίνωση όπου ανέφερε τα εξής:

«Με σχέδιο νόμου, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Κώστας Σκανδαλίδης, κυρώθηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, που ανοίγει τον δρόμο στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα αυτή.


Είναι γνωστό ότι οι Κινεζικές αρχές εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες ικανοποιήθηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις της Κίνας για την υγειονομική κατάσταση των ελληνικών ακτινιδίων. Σε πρόσφατη επίσκεψη Κινεζικής αντιπροσωπείας στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας και ελέγχου των ακτινιδίων στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά έδωσε κάθε απαιτούμενο εχέγγυο για την ασφάλεια και την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει στόχο:
την εξασφάλιση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
την λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη και την ολοκληρωμένη διαχείρισης παθογόνων καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η εμφάνισή τους στους οπωρώνες ακτινιδίων και στα συσκευαστήρια.
τον έλεγχο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα φορτία καρπών ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή.
την καταχώρηση σε μητρώο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταχείρισης ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή καθώς και τα στοιχεία σήμανσης κάθε συσκευασίας.

Η κύρωση του «πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα» μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνα, εξαλείφει πλέον κάθε νομικό εμπόδιο για τις εξαγωγές ακτινιδίων στην μεγάλη αγορά της Κίνας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, γίνεται με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό βήμα για την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας, που είναι βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητάς της. Ήδη δύο ελληνικά συσκευαστήρια, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό παραγωγών ακτινιδίων, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας. Γίνεται η προετοιμασία ώστε με την ψήφιση και τη δημοσίευσή του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να αρχίσουν άμεσα οι εξαγωγικές δραστηριότητες».

Αυτή την στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου μια πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ το σχέδιο νόμου όπως έχει αναρτηθεί αυτό στην ιστοσελίδα της βουλής:

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Anoigei-o-dromos-gia-tis-ellhnikes-exagwges-aktinidiwn-sthn-Kina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου