Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δεν θα αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας.


΄΄Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει και τελείωσε. Δεν υπάρχει περίπτωση –όσο τουλάχιστον υπάρχει αυτή η πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- να υπογράφουμε κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις –γιατί αυτό είναι κατ' εξαίρεση αποζημίωση- για αίτια μη καλυπτόμενα.
Αυτό το λέω για να μη δημιουργούμε ελπίδες και προσδοκίες στον κόσμο ότι θα πάρουν κάποια χρήματα και επίσης να μη δίνουμε την εντύπωση στον κόσμο -και ιδιαίτερα στον αγρότη- ότι καλλιεργούμε το μοντέλο του «αγρότη της ξάπλας» –δηλαδή τι;- του αγρότη που δεν καλλιεργεί, προστρέχει στους Βουλευτές και στους παράγοντες, για να διεκδικήσει μία αποζημίωση. Δεν είναι καλό αυτό. Και αυτό το έχουμε κόψει. Και γι' αυτό έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, νοικοκύρεμα στον ΕΛΓΑ.

Σας βεβαιώνω εγώ προσωπικά, κύριε συνάδελφε, ότι του χρόνου θα βάλουμε καινούρια αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε όλα νομότυπα, σοβαρά, τεκμηριωμένα και επιστημονικά να
αποζημιώνονται. Αυτή είναι η σωστή τακτική και αυτό κάνω. Ξέρετε ότι το κάνει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αγωνιστεί χρόνια για την αγροτική παραγωγή και έχει την ίδια ευαισθησία τουλάχιστον με εσάς, γιατί ξέρω ότι και εσείς ασχολείστε με τα προβλήματα των αγροτών΄΄ τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Πέλαας κ. Γιώργου Καρασμάνη σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, δενδροκαλλιεργητών, μηλοπαραγωγών, κερασοπαραγωγών, παραγωγών αχλαδιών, ακτινιδίων των οποίων η παραγωγή επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2009.

Όπως τόνισε ο κ. Καρασμάνης ΄΄είναι λυπηρό που για μία εξόφθαλμη αδικία σε βάρος φτωχών παραγωγών απαιτούνται πάνω από δέκα επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις σε μία προσπάθεια να βρουν αυτοί οι άνθρωποι το δίκιο τους. Η κ. Μπατζελή είχε αναγνωρίσει το δίκιο των παραγωγών και είχε δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει αυτήν την αδικία. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και ο κ. Κουτσούκος.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ :

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Τι είναι, δηλαδή, οι παραγωγοί της Πέλλας; Πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Το έχω πει κι άλλη φορά σ' αυτή την Αίθουσα. Είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Ή δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, δηλαδή δεν υπάρχει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, προκειμένου να παρέμβει, να προωθήσει το θέμα, αυτή την κραυγαλέα αδικία; Έχετε στα χέρια σας επίσημα χαρτιά -τα έχω καταθέσει στη Βουλή- που βεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Έχω στα χέρια μου, κύριε Υπουργέ, τη σχετική έκθεση-πόρισμα του εποπτευόμενου από εσάς ΕΛΓΑ, που επίσης πιστοποιεί τις εκτεταμένες ζημίες. Το έχω εδώ το πόρισμα, κύριε Υπουργέ. Τι λέει; Λέει –σας διαβάζω αυτολεξεί- ότι στα κεράσια τα μπρουλά υπάρχει ζημιά της τάξεως του 40%, στα τραγανά της Έδεσσας 70%, στα μπακιρτζέικα 90%, κοκ. Επίσης, στα μήλα 40%. Και ό,τι απέμεινε, το αποτελείωσε η ασθένεια φουσικλάδι. Στα αχλάδια 50%, στα ακτινίδια 50%. Να μην σας κουράσω. Είναι στοιχεία, τα οποία καταγράφονται από το ίδιο το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

Έχω καταθέσει κατ' επανάληψη στα Πρακτικά της Βουλής φάκελο όπου υπάρχουν μέσα όλα τα στοιχεία από δέκα μετεωρολογικούς σταθμούς, που δείχνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ότι οι θερμοκρασίες τότε ήταν κάτω από τους τρεις, τέσσερις και πέντε βαθμούς στις πεδινές εκτάσεις και στις ορεινές είχε επτά και οχτώ βαθμούς. Έχω καταθέσει επιστημονική έκθεση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αποδεικνύει τη μεγάλη αυτή καταστροφή.

Τι είναι αυτό, κύριε Δριβελέγκα, που σας κάνει να αναγάγετε την αποζημίωση των ανθρώπων αυτών σε ανατολικό ζήτημα; Γιατί δεν τους αποζημιώνετε; Δώστε μας μία πειστική απάντηση. Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους; Πώς θα προμηθευτούν τα εφόδια; Πώς θα πληρώσουν τα δάνειά τους; Δεν ζητάνε τίποτε το παράλογο, τίποτα το υπερβολικό. Ζητάνε ίση μεταχείριση. Και δεν είναι η πρώτη φορά που στους ίδιους αυτούς ανθρώπους επιφυλάσσεται η ίδια άνιση αντιμετώπιση.

Να σας θυμίσω -το είπα και στην πρωτολογία μου- ότι και το 2010 πάλι δεν τους αποζημιώσατε. Δεν αναγνωρίσατε την αποζημίωση, την ακαρπία. Το ίδιο ακριβώς πάει να γίνει και για το 2011.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το 2011 κατεβλήθησαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληγεί από μία σφοδρότατη χαλαζόπτωση στις 17 Μαΐου. Καταστράφηκαν οι άνθρωποι αυτοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για τη χαλαζόπτωση πληρώθηκαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Έχω εδώ το φάκελο των καταγγελιών των ανθρώπων αυτών, τη διαμαρτυρία των παραγωγών των ορεινών χωριών της Έδεσσας: Βρυτά, Κερασιά, κλπ. Έχω μέσα στο φάκελο φωτογραφίες απ' αυτή τη βιβλική καταστροφή με τα εκτιμητήρια που έστειλε ο ΕΛΓΑ. Είναι κοροϊδία. Τους εμπαίζετε απροκάλυπτα, με εκτιμητήρια από ψίχουλα έως μηδενικά. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Φτάνουμε σε σημείο παραγωγός που είναι πάνω από υψόμετρο 1.150 μέτρα να μην αποζημιώνεται. Υπάρχει παραγωγός που έχει ένα χωράφι είκοσι στρεμμάτων και του λέτε: «Τα μισά στρέμματα είναι πάνω από 1.150 μέτρα, αποζημιώνεσαι. Τα άλλα μισά είναι στα 1.145 μέτρα, δεν αποζημιώνεσαι».

Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι κραυγαλέες αδικίες. Θέλουμε πραγματικά ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν ζητάμε να τετραγωνίσετε τον κύκλο. Απλές κουβέντες ζητάμε.

Τα τέσσερα λεπτά για τα ροδάκινα, κύριε Υπουργέ: Κατ' επανάληψη μου έχει απαντήσει ο κ. Καλαρής ότι θα τα δώσει. Πότε όμως; Θα τα δώσετε τώρα, πριν τις εκλογές;

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως σε ό, τι μας αφορά, το θέμα αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θέλετε να καταγραφείτε στη συνείδηση των παραγωγών ότι τους αδικείτε, ότι υπάρχει μία κατάφωρη αδικία; Εγώ δεν θέλω εσείς να το πράξετε αυτό, γιατί ξέρω πόσο δίκαιος άνθρωπος είστε και πόσο ευαίσθητος στα αγροτικά θέματα. Όσο, όμως, μας αφορά εμάς, το θέμα αυτό δεν θα το αφήσουμε. Από τα πρώτα θέματα που θα φέρουμε στην επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, θα είναι αυτό. Δεν ανέχομαι αυτή τη μεγάλη αδικία. Δεν το δέχεται η συνείδησή μου. Υπάρχουν ντοκουμέντα. Υπάρχουν στοιχεία. Τα έχω καταθέσει κατ' επανάληψη. Δώστε λύση. Αποκαταστήστε αυτή τη μεγάλη αδικία. Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι αυτοί τρία χρόνια να περιμένουν και να ζουν χωρίς εισόδημα. Σας παρακαλώ, στη δευτερολογία σας δώστε μας ξεκάθαρη απάντηση. Αποκαταστήστε την αδικία.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καλώς, κύριε Καρασμάνη. Ευχαριστούμε πολύ.

Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο για να ολοκληρώσει την απάντησή του δι' ολίγων κατά το δυνατόν και σαφών επιχειρημάτων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σαφέστατα, κύριε Πρόεδρε. Είμαι πρακτικός άνθρωπος και απαντώ συγκεκριμένα, είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν οι απαντήσεις. Δεν πρόκειται να τις ωραιοποιήσουμε.

Κύριε συνάδελφε, πρώτον, πράγματι υπήρξε καταστροφή. Δεν το αρνούμαι. Και δικαίως εξανίστασθε. Υπήρξε. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει, γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις: τριάντα, σαράντα, πενήντα. Υπάρχουν. Και υπάρχουν, όπως σας είπα και στο νομό μου. Αλλά ποια είναι διαφορά; Σας το λέω: Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν πρόκειται να τα πάρουν. Για ποιο λόγο δεν πρόκειται; Θα σας πω. Δεν καλύπτονται...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Στα ΠΣΕΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Περιμένετε ένα λεπτό. Να τα ξεκαθαρίζουμε ένα-ένα. Κατ' εξαίρεση, λοιπόν, δεν πρόκειται να δοθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Δεν μιλάμε για κατ' εξαίρεση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ωραία. Τελειώσαμε με αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Στα ΠΣΕΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και καλό είναι να τηρηθεί αυτό πάντα. Ένα αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Υπάρχει στο νόμο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεύτερον, πάμε τώρα στα ΠΣΕΑ. Ξέρετε τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να την πω. Μιλάμε τώρα δύο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα. Όμως, για να είναι κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ....

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Αφού υποβάλεις το φάκελο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αφού υποβάλεις το φάκελο, κατόπιν γίνεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, για να υποβάλεις το φάκελο, πρέπει να υποβάλεις στοιχεία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Υπάρχουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα στοιχεία δεν είναι τα στοιχεία που λένε για τη ζημιά. Δεν θέλουν αυτό. Ποια είναι τα στοιχεία; Ότι θα τεκμηριώνουμε ότι αυτή η ζημιά δεν είναι γενικά και αόριστα ζημιά, αλλά υπάγεται σε συγκεκριμένη δυσμενή καιρική συνθήκη. Δηλαδή, είχε επί δέκα μέρες, επί ένα μήνα τεράστιο ύψος βροχών. Και λέμε ότι πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά η ζημιά πρώτον, ότι οφείλεται σε συγκεκριμένη δυσμενή καιρική συνθήκη. Πώς αυτό; Αυτό τεκμαίρεται από τα μετεωρολογικά στοιχεία εκείνης της περιόδου. Επίσης, να υπάρχει ζημιά κάτω από το 30%. Αυτή είναι η έκθεση της Επιτροπής, που υποβάλλεται για έγκριση ΠΣΕΑ.

Θέλετε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Τι μπορούμε να κάνουμε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Πληρούν τις προϋποθέσεις. Τα πάντα υπάρχουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, δεν υπάρχουν. Θέλετε να υποβάλει το Υπουργείο αίτημα και να λέμε: «Εμείς το υποβάλλαμε στα ΠΣΕΑ, αλλά το απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση;». Εγώ δεν θα το κάνω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Η κυρία Μπατζελή είχε δεσμευθεί να το κάνει. Ήσασταν αυτήκοος μάρτυς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Καρασμάνη, κατανοώ ότι πρέπει να στηρίξετε το αίτημα. Ξέρετε, όμως, ότι δεν υπάρχει απόφαση της Επιτροπής που να τεκμηριώνει τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εάν υπάρξει, θα πάνε για ΠΣΕΑ. Δεν υπάρχει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Υπάρχουν ντοκουμέντα. Τα έχω καταθέσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεύτερον, ενώ υπάρχει για το φουσικλάδι του 2009, που λέτε ότι γίνονται χαριστικές πράξεις σε άλλους νομούς...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα. Εγώ επαινώ την πράξη σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Λέτε, λοιπόν, ότι δώσαμε αλλού και καλώς δώσαμε. Εκεί, λοιπόν, τεκμηριώσαμε για το φουσικλάδι από καλλιέργεια μηλιάς, Γρεβενά, Καστοριά, τις πυρκαγιές του 2009 και το ετήσιο πρόγραμμα του 2010. Αυτά είναι τα στοιχεία ΠΣΕΑ που έχουν υποβληθεί με αποφάσεις, επαναλαμβάνω, των Επιτροπών. Και σας παρακαλώ να το δείτε. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Και αν το υποβάλλουμε, θα απορριφθεί. Και εγώ δεν θέλω να κάνω τέτοια κόλπα. Να κάνω εγώ τον καλό εδώ, στη Βουλή και να το απορρίψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και να αφήσουμε δύο χρόνια τον κόσμο να νομίζει ότι θα πάρει χρήματα, ενώ δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καλό θα είναι λοιπόν όλοι μας από εδώ και πέρα να συμμορφωθούμε σ' αυτές τις γραμμές. Νοικοκυρεύουμε τον ΕΛΓΑ. Θα τα πούμε και άλλη φορά. Θα μπούνε καινούργιες καλύψεις. Μακάρι να έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε αποζημιώσεις και από ακαρπία. Ο δικός μου νομός φέτος είχε πάνω από 70% ακαρπία στην ελιά και εν τούτοις δεν μπήκε. Το λέω για να δείτε ότι δεν υπάρχουν κάποιες πράξεις άλλων νομών. Τουλάχιστον αυτό που θα μπορούσα να κάνω είναι στους άλλους νομούς να μη μπει και η Χαλκιδική που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Δεν ξέρω τι σας έλεγα πριν. Ανακεφαλαιώνω. Για την ακαρπία του 2009 δεν θα πληρωθούν. Όλες οι ζημιές του 2011 πληρώθηκαν. Μιλάω για το χαλάζι που είπατε. Θα σας δώσω την κατάσταση όλων των δικαιούχων του 2011 του Νομού Πέλλας. Θα την καταθέσω και στα Πρακτικά να την πάρετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Καρασμάνη, σας το είπα. Πράγματι υπάρχει ζημιά και υπάρχει και έκθεση της επιτροπής. Το είπατε. Δεν τεκμηριώνονται, όμως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τι να κάνουμε; Θέλετε να το υποβάλουμε έτσι και να απορριφθεί; Θα απορριφθεί.

Πηγή:


http://www.agroschannel.com/index.php/georgia/2012-04-01-07-08-50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου