Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Το ρύζι «γιατρεύει» το δύσκολο χωράφι.


Η καλλιέργεια του ρυζιού με κατάκλυση σε αλατούχα εδάφη προκαλεί απομάκρυνση μέχρι τα δύο τρίτα των αλάτων σε πολύ μεγάλο βάθος με τη στράγγιση.


Στις περιπτώσεις των παθογενών χωραφιών συνιστάται καλλιέργεια ρυζιού για τρία χρόνια. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει καλλιέργεια ανθεκτική σε άλατα, όπως κριθάρι και έπειτα βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα ή άλλο φυτό.
Με την κατάκλυση καταστρέφονται τα μη υδροχαρή ζιζάνια, η αγριάδα και ο βέλιουρας, σιδηροσκώληκες, ζάβρος, γρυλλοτάλπα κ.λπ.

Η σπορά γίνεται τέλος Απριλίου για τη βόρεια Ελλάδα και αρχές Απριλίου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάκλυση του εδάφους με νερό γίνεται στη συνέχεια.
Χρησιμοποιούνται για σπορά περίπου 18 κιλά σπόροι.
Υπάρχουν εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες ρυζιού, μακρόσπερμες με λευκό κόκκο, όπως:
● «Ολυμπιάδα» τύπου Indica, 142 ημερών, όψιμη
● «Αξιός» τύπου Japonica, 128 ημερών
● «Δίον» τύπου Japonica, 135 ημερών
● «Στρυμώνας» τύπου Japonica, 134 ημερών.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/sitira-kai-sporoi/arthro/78444/to-ruzi-giatreuei-to-duskolo-horafi-/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου