Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Προβλήματα στις εξαγωγές αντιμετωπίζει το ΠΟΠ ροδάκινο Νάουσας.


Τα ροδάκινα Νάουσας έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) από το 1994. Πρόκειται για το μόνο ροδάκινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ. Αυτό οφείλεται στην παράδοση της καλλιέργειας που υπήρξε σε ορισμένες περιοχές της Νάουσας, που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, συνθέτουν ένα καρπό (ροδάκινο) με πλούσιο άρωμα, ξεχωριστή γεύση και μεγάλη αντοχή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΟΠ ροδάκινο αφορούν κυρίως στη διακίνησή του προς τις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα στο 2011 υπήρξαν προβλήματα από τον μεγάλο ανταγωνισμό Ιταλών και Ισπανών, που εισέβαλαν στη ρωσική αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Προβλήματα δημιουργούνται ακόμη κατά την περίοδο των εξαγωγών από τους γεωπόνους που ελέγχουν τα φορτία και εργάζονται μόνο πρωινές ώρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, καθώς και από τη μη έκδοση από το υπουργείο Μεταφορών «καρτών» διέλευσης για τα φορτηγά τρίτων χωρών.


Η διακίνηση της παραγωγής του ροδάκινου ΠΟΠ Νάουσας γίνεται κυρίως από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό (Α.Σ.) Νάουσας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας & Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Νάουσας.

Α. Σ. Νάουσα
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Νάουσας ιδρύθηκε το 1925. Αυτή τη στιγμή έχει 300 παραγωγούς μέλη και ετήσιο τζίρο που κυμαίνεται γύρω στα 17 – 21 εκατ. ευρώ. Από τους 12.000 τόνους ροδάκινων που διακινεί ετησίως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας το 70% είναι ΠΟΠ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η υπεύθυνη πωλήσεων του Συνεταιρισμού κ. Αθανασία Σερδάρη, «υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής για το προϊόν. Προβλήματα η καλλιέργεια δεν αντιμετωπίζει. Υπάρχουν όμως προβλήματα στη διακίνηση. Το ΠΟΠ ροδάκινο δεν το προτιμάει ο Έλληνας καταναλωτής όπως τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα. Κυρίως πάει στις αγορές του εξωτερικού. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα κάθε χρόνο επειδή το υπουργείο Μεταφορών δεν δίνει άδειες σε ξένα φορτηγά για τη διακίνησή του.
Φέτος για όγδοη φορά έδωσε δυναμικό παρόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας στη διεθνή έκθεση φρούτων Fruit Logistica, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, στο Βερολίνο. Εκεί έγινε προσπάθεια για την προώθηση του ροδάκινου Νάουσας αλλά και όλων των προϊόντων του συνεταιρισμού. Παράλληλα, έγιναν συναντήσεις και ανανεώθηκαν οι συνεργασίες με τους πελάτες του Συνεταιρισμού από Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον από Ολλανδία και Αγγλία αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί».
Ο Συνεταιρισμός εντάχθηκε φέτος και σε ένα τριετές πρόγραμμα προώθησης του ροδάκινου ΠΟΠ και του ΠΟΠ κερασιού Ροδοχωρίου προς αγορές των χωρών της ΕΕ, με συνολικό κοινοτικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Νάουσας ιδρύθηκε το 1966. Οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού από την έναρξή του έως σήμερα είναι η συγκέντρωση, τυποποίηση και διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων των μελών του. Ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας διαχειρίζεται ετησίως περίπου 3.000 τόνους ΠΟΠ ροδάκινα. Από αυτή την ποσότητα το 80% περίπου κατευθύνεται προς τις αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές γίνονται κυρίως προς Ρωσία, Ουκρανία και Κύπρο.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, κ. Βασίλειος Μπουγάς, «δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα η καλλιέργεια. Υπάρχουν όμως προβλήματα με τις εξαγωγές επειδή οι γεωπόνοι που ελέγχουν τα φορτία δεν εργάζονται υπερωριακά. Επίσης το υπουργείο Μεταφορών αργεί να εκδώσει άδειες για διέλευση ξένων φορτηγών, κάτι που μας μπλοκάρει τις εξαγωγές μας.
Εκτός όμως από τις εξαγωγές, προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στην ελληνική αγορά λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που υπήρξε από την οικονομική κρίση.
Η τιμή παραγωγού για τα ροδάκινα εξαρτάται από την ποικιλία και το μέγεθος. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Ο συνολικός τζίρος του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας ανήλθε στα 12,5 εκατ. ευρώ για το 2011.
Πάντως είμαστε αισιόδοξοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πλευρά ύψους πωλήσεων σε σχέση με την περσινή. Αισιοδοξούμε ότι με το δίκτυο διανομής που διαθέτουμε θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τις ποσότητες που έχουμε».
Στο μεταξύ πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ η τροποποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Οργάνωσης Παραγωγών «ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας» για το έτος 2011. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας, για το έτος 2011, το ποσό του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθορίζεται σε 526.113 ευρώ, από τα οποία το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης είναι 263.056 ευρώ.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=71239 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου