Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Προστασία για τον αγρότη και το περιβάλλον.


Υποχρεωτική καθιστά σύντομα τη σωστή διαχείριση των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ο νέος νόμος 4036/2012 για τη φυτοπροστασία. Εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τις επιμέρους υποχρεώσεις των αγροτών και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοικήσεων (δήμοι και περιφέρειες), ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία, με πρώτη την εταιρεία Syngenta.


Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η εκπαιδευτική-ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα την 1η Μαρτίου από τη Syngenta και την Ευρωφάρμ.

Περίπου 250 αγρότες παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο, που παραχώρησε ο δήμος Νάουσας και άκουσαν από κοντά πώς πρέπει να μεταχειρίζονται τις άδειες συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πώς να προφυλάσσονται απόπιθανές μολύνσεις και πώς να διαχειρίζονται τα υγρά απόβλητα των ψεκαστήρων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εξής πρακτικές, που ήδη έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και έχει ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είναι και οι πρακτικές πουακολουθούν οι Ευρωπαίοι αγρότες:
● Εξοπλισμός προστασίας κατά την παρασκευή και εφαρμογή του φαρμάκου (φόρμα, καπέλο, μάσκα, γυαλιά ή προσωπίδα, γάντια από νιτρίλιο και μπότες αδιάβροχες).
● Ξεπλένουμε πάντα τρεις φορές την άδεια συσκευασία γεμίζοντάς τη στο 1/3 του όγκου με νερό και αδειάζοντας το διάλυμα στον ψεκαστήρα, πριν την εφαρμογή.
● Παρουσιάστηκε ένα μοντέλο διαχείρισης, κατά το οποίο ο παραγωγός τοποθετεί τις άδειες πλαστικές συσκευασίες σε πλαστικές σακούλες και αφού τις καταστρέψει για να μην χρησιμοποιηθούν τις πετά σε ειδικούς κάδους. Το ιδανικό σύστημα είναι η ανακύκλωση, σύμφωνα με τη Syngenta, αλλά χρειάζεται τη συνεργασία των τοπικών αρχών.
● Το σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, Heliosec, πρότεινε η Syngenta, όπου τα απόβλητα του ψεκαστήρα αποθηκεύονται σε μια ειδική δεξαμενή και με τον ήλιο και τον αέρα σταδιακά εξατμίζονται τα υγρά για να μείνει μόνο το στερεό απόβλητο βάρους 1-2 κιλών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπάτζος, δήλωσε στην Agrenda ότι «είμαστε διατεθειμένοι να λύσουμε το πρόβλημα των γεωργικών απορριμμάτων γιατί απασχολεί τόσο τους αγρότες όσο και τους πολίτες της περιοχής».

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/futoprostateutika-/arthro/77797/prostasia-gia-ton-agroti-kai-to-perivallon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου