Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Καλές οι προοπτικές για τη φετινή παραγωγή κομπόστας ροδάκινου.


Η φετινή παραγωγή κομπόστας ροδάκινου ανέρχεται στα 12 εκατ. χαρτοκιβώτια (1 χαρτοκιβώτιο περίπου 24 κιλά), μεγαλύτερη από την περσινή που κυμάνθηκε στα 11 εκατ. χαρτοκιβώτια. Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή για τις υπόλοιπες κομπόστες (βερίκοκο κ.α.) αυτή είναι κάτω από τα 2 εκατ. χαρτοκιβώτια. Η κομπόστα είναι ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν. Συνολικά οι εξαγωγές ξεπερνάνε σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Χαρακτηριστικό της φετινής παραγωγής είναι η αύξηση του κόστους που όμως ισορρόπησε από την παράλληλη αύξηση της τιμής πώλησης στις διεθνείς αγορές. «Οι καλύτερες τιμές της κομπόστας οφείλονται στη μειωμένη παγκόσμια παραγωγή καθώς και στην υποχώρηση της εξαγωγικής «βουλιμίας» των Κινέζων, που εκτιμούμε ότι οφείλεται στην αύξηση της εσωτερικής τους κατανάλωσης», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κωνσταντίνος Αποστόλου.


Όπως υποστηρίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ, φέτος το κόστος της κομπόστας ήταν υψηλότερο σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή κομπόστας, που η τιμή παραγωγού έφτασε τα 25 λεπτά το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι που ήταν 20 λεπτά το κιλό. Ένας ακόμη λόγος αύξησης του κόστους ήταν η τιμή της ζάχαρης, που από 600 ευρώ ο τόνος που ήταν έφτασε ακόμη και στα 1.000 ευρώ. Επίσης αύξηση υπήρξε και στην τιμή των χαρτοκιβωτίων κατά 10%. Ευτυχώς όμως υπήρξε όπως προαναφέραμε και μια βελτίωση των τιμών της κομπόστας στις διεθνείς αγορές, κάτι που έφερε μια ισορροπία στον κλάδο. Η μέση τιμή μονάδας (χαρτοκιβώτιο), που την προηγούμενη εμπορική σεζόν πουλήθηκε στα 11,5 – 12 ευρώ, φέτος έφτασε στα 14,5 – 15 ευρώ.
«Καταφέραμε και κερδίσαμε από την αγορά την αύξηση του κόστους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΕ και προσθέτει: «περιμέναμε καλύτερους ρυθμούς εξαγωγών αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία κ.α.) είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι αγορές.
Να θυμίσουμε ότι ο κυριότερος όγκος των εξαγωγών μας γίνεται προς τις χώρες της ΕΕ. Αν υπάρξει συνέχεια στη ροή των εξαγωγών μας η εκτίμησή μου είναι ότι τον Ιούλιο του 2012 θα έχουμε περίπου τα περσινά αποθέματα (50 – 60 χιλιάδες τόνους).
Όσον αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και τις ΗΠΑ, με τους υψηλούς δασμούς που έχουν, δημιουργούν προβλήματα στις εξαγωγές μας. Όμως προβλήματα υπάρχουν και με τη ρώσικη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές κομπόστας προς τη Ρωσία, που έφθασαν στους 23.500 τόνους. Από τότε όμως υπάρχει φθίνουσα πορεία στις εξαγωγές προς Ρωσία, με τους Κινέζους να μας έχουν εκτοπίσει από την αγορά. Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία μειώνεται η κατανάλωση της κομπόστας ροδάκινου και αυξάνεται της κομπόστας από ανανά. Εμείς δεν περιμένουμε να λύσουν οι Έλληνες πολιτικοί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές κομπόστας προς τη Ρωσία. Βλέπετε αν και οι δασμοί είναι κοινοί για Ευρώπη και Κίνα (15%), ωστόσο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ένα ιδιότυπο σύστημα, που βασίζεται σε εκ των προτέρων καθορισμένες αντικειμενικές αξίες (1,05 δολάρια το κιλό για το ελληνικό ροδάκινο και 0,62 για το κινέζικο) και όχι στο τιμολόγιο εισαγωγής, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για τα κινεζικά προϊόντα να είναι τελικά πολύ μικρότερη (κι άρα να φτάνουν στο ράφι σε πολύ καλύτερη τιμή). Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αναλάβει να το λύσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη ρώσικη κυβέρνηση.
Σε σχέση με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, είναι θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής μας πάει στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την τραπεζική χρηματοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη ρευστότητας μας δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία. Όμως και στην περίπτωση που υπάρχει δανειοδότηση από τις τράπεζες τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, της τάξης του 8 – 13 %, κάτι που τα κάνει απαγορευτικά για εμάς».

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου