Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Εξυγίανση συνεταιρισμών από ΠΑΣΕΓΕΣ.


Πρόταση τεσσάρων σημείων για την οικονομική και θεσμική εξυγίανση των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση Agrotica.Το πλέγμα των τεσσάρων προτάσεων σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα περιλαμβάνει:


1)    Εξορθολογισμό του κόστους απασχόλησης στις οργανώσεις.



Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ θα καταγγείλει την κλαδική σύμβαση εργασίας και θα τεθεί σαν βάση η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, σε διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε το κόστος
απασχόλησης στις ΑΣΟ να μην είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.



2)    Απόσυρση του Νόμου για τους Συνεταιρισμούς και έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση.

3)    Εκπόνηση μελετών με οργανωμένο σχέδιο βιωσιμότητας για την εξυγίανση των οργανώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ θα υποβάλλει φάκελο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

4)    Προώθηση τροπολογίας που απαλλάσσει  προέδρους και διοικήσεις για χρέη των συνεταιρισμών, η οποία έχει αποσυρθεί δυο φορές.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραμίχας τα ληξιπρόθεσμα χρέη των συνεταιρισμών δεν υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε στοιχεία για τη διατροφική αυτάρκεια των αγροτικών – διατροφικών προϊόντων, που ανήλθε το 2010 σε 95% περίπου, καθώς επίσης και για την πτώση της αξίας παραγωγής την εξαετία 2006-2011.

Πηγή:


http://4epohes.com/articles/articles/7443-2012-02-02-16-08-59

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου