Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Μπορεί στην Ελλάδα να καλλιεργηθεί Αβοκάντο;.


Σημαντικό εισόδημα σε ετήσια βάση μπορεί να αποφέρει σε αγρότες η καλλιέργεια αβοκάντο στον Νομό Χανίων -όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές- δεδομένου ότι η υφιστάμενη παραγωγή δεν καλύπτει καν την εγχώρια ζήτηση, την ίδια ώρα που η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ευρώπη αυξάνεται ετησίως κατά 2% έως 3%.
Σημαντικές επισημάνσεις, συμβουλές και οδηγίες για την παραγωγή και την εμπορία αβοκάντο, για τα προβλήματα, αλλά και τις νέες τάσεις στην αγορά, κατατέθηκαν στη διάρκεια εσπερίδας, σύμφωνα με τα haniotikanea.gr, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και τις Ομάδες Παραγωγών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιουλιανός Τσιράκης», στον Σκινέ, παρουσία δεκάδων αγροτών.


Ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Χανίων, Λευτέρης Ντουντουνάκης, τόνισε ότι το αβοκάντο «είναι μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, που μπορεί σε αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων να βρει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας παράγονται γύρω στους 5.000 τόνους, από τους οποίους το 85% παράγεται στον Νομό Χανίων και καταναλώνονται 6.500 τόνοι. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς εισάγονται 3.000 τόνοι αβοκάντο, ενώ εξάγονται 1.500 τόνοι περίπου».

Ο κ. Ντουντουνάκης σημείωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταναλώνονται περίπου 300.000 τόνοι ετησίως, με μία αύξηση της κατανάλωσης γύρω στο 2 - 3%, ενώ παράγει γύρω στους 80.000 - 100.000 τόνους, κύρια από την Ισπανία».

Πηγή:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου