Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

H δουλειά στα δέντρα γίνεται χειμώνα.


Στους εμπορικούς οπωρώνες είναι απαραίτητη η εφαρμογή πιστοποιημένου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στα συστήματα αυτά οι χειμωνιάτικες φροντίδες στα οπωροφόρα δέντρα είναι υποχρεωτικές.


Οι σύγχρονες απόψεις για τις σωστές οικονομικές και οικολογικές καλλιεργητικές τεχνικές έχουν καταλήξει ότι δεν χρειάζεται μηχανική κατεργασία του εδάφους του δενδροκομείου. Τα ζιζάνια κόβονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα με χορτοκοπτικό και αφήνονται επί τόπου για να σαπίσουν και να εμπλουτίσουν το χώμα με οργανική ουσία.
Με καλό και ξηρό καιρό, τα ξερά δέντρα ξεριζώνονται και από τα άλλα δέντρα αφαιρούνται όλοι οι ξεροί και προσβεβλημένοι κλάδοι από διάφορα παθογόνα και εχθρούς. Αφαιρούνται οι
κλάδοι που παρουσιάζουν έλκη, καρκινώματα, παραμορφώσεις, καρποφορίες μανιταριών και οι μουμιοποιημένοι καρποί.
Τα παραπάνω συγκεντρώνονται και καταστρέφονται με φωτιά σε μια άκρη tου περιβολιού. Ειδικότερα για στις καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών συγκεντρώνονται τα ξερά φύλλα και παραχώνονται με σκοπό τη μείωση του αρχικού μολύσματος του φουζικλαδίου την επόμενη άνοιξη. Ακολουθεί το κανονικό κλάδεμα που πρέπει να γίνεται με καλό και ξηρό καιρό. Αποφεύγονται οι μεγάλες τομές. Οι τομές πρέπει να είναι λείες και να έχουν ικανή κλίση προς το έδαφος για να φεύγει το νερό της βροχής.
Οι τομές απολυμαίνονται με ειδική πάστα που εμποδίζει την είσοδο παθογόνων στην πληγή.
Μετά το κλάδεμα γίνονται οι χειμερινοί ψεκασμοί με καλό καιρό, χωρίς ανέμους και παγετούς. Με τους ψεκασμούς αυτούς καταπολεμούνται οι διαχειμάζουσες μορφές εντόμων (λεπιδόπτερα, αφίδες κοκοειδή κ.λπ.), ακάρεα, καθώς και των παθογόνων μυκήτων, όπως μονίλια, φουζικλάδιο, ωίδια κ.λπ.
Για τους χειμερινούς ψεκασμούς των πυρηνοκάρπων οπωροφόρων δέντρων χρησιμοποιούνται σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως παραφινικό λάδι, χαλκός, clofentezim, ziram κ.λπ. Τέτοια σκευάσματα είναι Rubinol της Elanco, Sprayprover, Summer oil και Fumguran της Ύψιλον, Apollo, Medopaz, Kayak, Bouilie bordelaise cerexagri, Cuprofixdisperses, Hidrostar και Zirafin της Άλφα Γεωργικά Εφόδια κ.ά.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου