
Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων - Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Μακεδονίας με το διακριτικό τίτλο «Κ.Α.Σ.Ο. Ο.Π.Ο.Μ.», στην οποία συμμετέχουν 10 συνεταιριστικές οργανώσεις της Δ. Μακεδονίας, χρησιμοποίησε πέρσι τη μέθοδο, με κατ’ εξαίρεση προσωρινή έγκριση από το ΥπΑΑΤ. Με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητάει νέα προσωρινή έγκριση, μέχρι τα αρμόδια όργανα του υπουργείου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία οριστικής έγκρισης. Όπως τονίζουν, η μη χρησιμοποίηση της μεθόδου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, με σοβαρότερη ότι θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές ροδακίνων των συνεταιρισμών-μελών που για το 2012 θα ξεπεράσουν σε αξία τα 140 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, θα χαρακτηριζόταν απ’ όλους σαν ένα ακραίο παράδειγμα ασυνέχειας του Ελληνικού Κράτους και αδιαφορίας ως προς τις παραγωγικές και φιλοπεριβαλλοντικές καινοτομίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά και σε όμορες βαλκανικές.
Επίσης, θα ανέτρεπε όσα εδώ και χρόνια οικοδομήθηκαν, με χρήματα των Συνεταιρισμών αλλά και με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, για την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού Ροδάκινου.
Τελικά, όπως τονίζουν, θα ανέτρεπε μια μέθοδο φυτοπροστασίας που υιοθετήθηκε από χιλιάδες παραγωγούς, ενώ παράλληλα προστατεύει την υγεία των Καταναλωτών και σέβεται το Περιβάλλον.
«Πιστεύουμε ότι θα αποτρέψετε μια τέτοια εξέλιξη αφού εσείς δώσατε τις αρχικές εγκρίσεις και συμβάλατε στην εισαγωγή αυτής της καινοτομίας στην περιοχή μας», καταλήγουν στο κοινό έγγραφό τους οι συνεταιρισμοί.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου