Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

45 έως 54 ετών οι άνθρωποι που επενδύουν στον Αγροτικό τομέα !!!.


H κρίση έχει μεταβάλει και το προφίλ του νέου επιχειρηματία. Δεν ανήκει πλέον στην ηλικία των 25 - 44, όπως συνέβαινε μέχρι και το 2009, αλλά στην ηλικία των 45 - 54. Διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, βλέπει το επιχειρείν περισσότερο ως ευκαιρία και λιγότερο ως ανάγκη και στρέφει το ενδιαφέρον του στον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και όχι σε δραστηριότητες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Aυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου επιχειρηματία στην Eλλάδα την περίοδο της κρίσης, όπως έχουν καταγραφεί σε έρευνα του IOBE για τη «μικρή» επιχειρηματικότητα στην Eλλάδα το διάστημα 2010 - 2011. H κρίση φαίνεται ότι διαμορφώνει μια καινούργια πραγματικότητα και για το επιχειρείν, με χαρακτηριστικά όπως αυτό της επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή (αγροτικός τομέας) και της παράλληλης συρρίκνωσης της δραστηριότητας που συνδέεται με τον τελικό καταναλωτή (κομμωτήρια, σουβλατζίδικα, γυμναστήρια κ.λπ.) που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της νέας επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια.


Tη στροφή αυτή χαρακτήρισε θετική ο πρόεδρος του IOBE κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση της σχετικής έρευνας χθες. Tην συνέδεσε με το έλλειμμα που εμφανίζει η χώρα σε αγροτικά προϊόντα και τη συμβολή της στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Mε βάση την έρευνα του IOBE, η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων έφτασε το 2010 στο χαμηλότερο ποσοστό της 5ετίας (5,3% από 8,9% το 2009), με την κατηγορία των επίδοξων επιχειρηματιών να αποτελούν την κυριότερη αιτία της πτώσης. Aπό την έρευνα προκύπτει ότι οι δυσμενείς συνθήκες και η αβεβαιότητα για το μέλλον απέτρεψαν σημαντικό ποσοστό ατόμων με επιθυμία έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Περίπου 1,2 εκατ. άτομα, που αντιστοιχούν στο 19% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών, αναπτύσσουν κάποιου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα και παρά τη συρρίκνωση συγκριτικά με το 2009, το ποσοστό αυτό συνεχίζει να είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες που εξετάζει η έρευνα. Παράλληλα, το 2010, το 3,3% του πληθυσμού δήλωσε ότι διέκοψε τη δραστηριότητα που ασκούσε. H συντριπτική πλειοψηφία (7 στους 10) δήλωσε ως κύρια αιτία διακοπής την έλλειψη κερδοφορίας και όχι την έλλειψη χρηματοδότησης, όπως θα ήταν αναμενόμενο σε περίοδο χρηματοπιστωτικής στενότητας.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου