Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

40% κάτω οι τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα – αυξημένες στα συμπύρηνα.


Εντελώς διαφορετική εικόνα επικράτησε εφέτος στην εγχώρια αγορά ροδάκινου και νεκταρινού. Η χρονιά δεν ήταν η καλύτερη για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, σε αντίθεση με όσους παρήγαγαν συμπύρηνα ροδάκινα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr ο γενικός διευθυντής της ΚΑΣΟ ΑΛΜΜΕ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η μείωση τιμών στο επιτραπέζιο ροδάκινο έφτασε το 40% σε σχέση με πέρσι, ενώ παρατηρήθηκαν δυσχέρειες στην απορρόφηση της σοδειάς ροδάκινων και νεκταρινιών, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, παρότι από άποψη όγκου παραγωγήςδεν υπήρξε πρόβλημα.

«Σ’ αυτή την δυσμένη εξέλιξη συνέβαλαν τόσο η οικονομική κρίση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η περιπέπτεια με το βακτήριο e-coli», εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει: «να συμπιεστεί η τιμή, τάση που δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά».

Διαφορετική εικόνα στο συμπύρηνο

Εντελώς διαφορετική εικόνα εμφανίζει η αγορά στο συμπύρηνο ροδάκινο., με τις τιμές από τα 20 λεπτά του ευρώ πέρσι, ν’ ανέλθουν εφέτος στα 25- 35 λεπτά του ευρώ, σε ορισμένες
περιπτώσεις.

«Η μείωση της παραγόμενης ποσότητας, λόγω του ότι αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στα επιτραπέζια προϊόντα, οδήγησε σε αύξηση των τιμών», ανέφερε ο κ Γιαννακάκης.

Όσον αφορά στις πληρωμές, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί για σχεδόν το 40% της ποσότητας που παρέδωσαν και η εξόφλησή τους, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου