Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Καλά νέα για τις εξαγωγές το 2011


Χρονιά με ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών για τα ελληνικά εσπεριδοειδή και αρκετά ικανοποιητική για πολλές κατηγορίες νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (αγγούρια, καρπούζια, κεράσια, ροδάκινα, κ.λπ.), εκτιμάται ότι θα είναι το 2011.
Η βαριά βιομηχανία των εξαγωγών μας και παρά το φρένο που προκάλεσε η κρίση με το βακτήριο Ε. coli, αναμένεται να κλείσει τον χρόνο με αύξηση όγκου 14%-15% σε σχέση με πέρυσι, στα 2,1 εκατ. τόνους από 1,85 εκατ. τόνους το 2010. Σε αξία η ποσότητα αυτή σημαίνει 1,6 δισ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ πέρυσι. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, οι εξαγωγές μας σε ελαιόλαδο και άλλα λίπη δεν φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τις επιδόσεις αυτές βρίσκονται η προσαρμογή των τιμών πολλών ελλήνων παραγωγών σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους, οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν νέες δυναμικές αγορές όπως η Ρωσία, το ολο ένα ποιοτικότερο εμπόρευμα που παραδίδουν και το καλό όνομα που έχουν καταφέρει να εδραιώσουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στο εξωτερικό.
Βλέποντας τη δυναμική ανάπτυξη ανταγωνιστριών χωρών, οι έλληνες παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν μερίδια είναι να παρουσιάσουν τιμές 10%-20% χαμηλότερα από πέρυσι παραδίδοντας όσο πιο ποιοτικό εμπόρευμα μπορούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα επιτραπέζια ροδάκινα. Ενώ πέρυσι η τιμή που εισέπραξαν οι παραγωγοί ήταν μεσοσταθμικά 50 λεπτά/κιλό, φέτος πληρώθηκαν με 30-40 λεπτά/κιλό (20% χαμηλότερα). Και παρότι το σύνολο των παραγωγών εισέπραξε λιγότερα χρήματα, για τους εξαγωγείς η κίνηση αυτή αποδείχθηκε χρυσή σε μια χρονιά όπου η κρίση με το Ε. coli φρέναρε τις εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών, τόσο από την Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Μερίδιο στη βελτίωση των εξαγωγών έχουν τόσο η καλή σεζόν για πολλές κατηγορίες προϊόντων από πλευράς παραγωγής όσο και η καλή φήμη που έχουν αποκτήσει στις παραδοσιακές αγορές της ΕΕ αλλά και στις καινούργιες. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ πέρυσι οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά 7,2% έναντι του 2009, προς τις τρίτες χώρες (π.χ. Ρωσία) αυξήθηκαν κατά 23%.
«Αν οι έλληνες παραγωγοί δεν αποφάσιζαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές τους, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακά, ειδικά φέτος που η κρίση του Ε. coli έπληξε διεθνώς τα οπωροκηπευτικά», σημειώνει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Λαχανικών.

Στα χειμερινά φρούτα. Χρυσό μετάλλιο φέτος στις εξαγωγές παίρνουν τα χειμερινά φρούτα. Τα πορτοκάλια εκτιμάται ότι θα κλείσουν στους 400.000 τόνους, έναντι 377.000 τόνων πέρυσι (αύξηση 6%), με κύριους πελάτες τις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Γερμανίας. Στα μήλα οι εξαγωγές αναμένεται να κλείσουν 65% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ στα ακτινίδια θα έχουμε τα ίδια επίπεδα ρεκόρ με το 2010 (73.000 τόνους), όπως και στα μανταρίνια.
Επίσης ρεκόρ αναμένεται φέτος για τις εξαγωγές ελληνικών αγγουριών με 25.000-26.000 τόνους, έναντι 20.000 τόνων πέρυσι. Το ευτύχημα για τους παραγωγούς αγγουριών είναι ότι τον Ιούνιο όταν ξέσπασε η κρίση με το Ε. coli (θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες υπεύθυνα για τη μόλυνση ήταν τα ισπανικά αγγούρια), οι μεγαλύτερες παρτίδες είχαν εξαχθεί ήδη.


Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου