Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Τρόφιμα στην Αρχαία Ελλάδα

...ΕΠΙΔΟΡΠΙΣΜΑΤΑ

Μετά το κύριο γεύμα (δείπνο) ακλουθούσε ο επιδορπισμός, όπου παρέθεταν καρπούς και γλυκίσματα γνωστά ως τραγήματα, τρωγάλια, επιδορπίσματα, επιδόρπια, επίδειπνα:

"όντως γαρ επιδορπισμός τις ο τραγηματισμός εστί και δείπνων έτερον παρατίθεται τα τραγήματα"

Μτφρ.: Πράγματι επιδορπισμός είναι ο τραγηματισμός, όπου παρατίθενται σε διαφορετικό δείπνο τα επιδόρπια (Αθηναίος, 641Ε)

Πηγή: aravessos.blogspot.com
Ροδάκινο:
Πρόκειται για το περσικό μήλο για το οποίο μάλιστα υπήρχε η σύσταση να τρώγεται πριν το φαγητό, γιατί δεν ήταν εύπεπτο. Το αρχαίο ελληνικό όνομα του φρούτου επέζησε στις λατινογενείς γλώσσες ως persicum, σήμερα pesco. Στα νέα ελληνικά ονομάζεται ροδάκινο από το λατινικό duracinum, μια ποικιλία ροδάκινου, στην οποία ο πυρήνας δεν αποχωριζόταν εύκολα από τη σάρκα του φρούτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου