Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ερώτηση "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στη Βουλή για ροδάκινο Ημαθίας-Πέλλας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξαθλίωση των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας και Πέλλας κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία. Την ερώτηση υπογράφουν η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Γεώργιος Κοντογιάννης και Ελευθέριος Αυγενάκης.


Όπως αναφέρεται στην..ερώτηση, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καταστροφικά για την παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου. Η τιμή, όπως υποστηρίζουν, ήταν πολύ χαμηλή, 13 έως 15 λεπτά ανά κιλό προϊόντος, «τιμή που δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής (ημερομίσθια, πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κ.λ.π.)» υπογραμμίζουν.Οι αγρότες, σημειώνεται στην ερώτηση, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε απόγνωση. «Δεδομένου, ότι το βιομηχανικό ροδάκινο καλλιεργείται στην περιοχή Ημαθίας και Πέλλας σε ποσοστό 80-90%, το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία των δύο νομών» επισημαίνεται στην ερώτηση.Παράλληλα, δεν έχει γίνει αποπληρωμή και εξόφληση για την περσινή εσοδεία από πολλούς συνεταιρισμούς, «οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν από τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Οι βιομηχανίες αυτές δεν μπορούν να πάρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για να πληρωθούν τελικά οι παραγωγοί σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές» τονίζεται.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ενώ είχε αποφασισθεί στο Υπουργείο να πληρώσουν οι βιομηχανίες επιπλέον τρία λεπτά για την περσινή εσοδεία με την προϋπόθεση ότι θα πουλούσαν την κομπόστα, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα..Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, προβλέπεται καθυστέρηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που τις προηγούμενες χρονιές αυτό καταβαλλόταν μέχρι το Πάσχα.

«Επίσης για πρώτη φορά φέτος ζητείται από τους παραγωγούς να προπληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά του ΕΛ.Γ.Α, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαλλόταν μέσω των συνεταιρισμών, στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Όλα αυτά δημιουργούν ένα αδιέξοδο και έτσι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο» αναφέρουν οι βουλευτές.
Όπως επισημαίνουν, μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα δεν γίνεται καμιά προσπάθεια από μέρους της πολιτείας για «να αξιοποιηθούν στρατηγικά σημεία της περιοχής Ημαθίας, όπως η εγκαταλελειμμένη λαχαναγορά στον κόμβο της Κουλούρας, που άνετα θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Όσον αφορά την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων θεωρούμε ότι προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και με στρεβλώσεις».

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, όπως τονίζεται στην ερώτηση, είναι η συμβολαιακή γεωργία που θα μπορούσε να παρέχει μια ασφάλεια στο αγροτικό εισόδημα». Παρά τα επαναλαμβανόμενα λάθη της πολιτείας, υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος Βουλευτής, και τις εκκλήσεις των ροδακινοπαραγωγών, «η πολιτεία αδυνατεί να ασκήσει υποστηρικτική και μακροπρόθεσμη πολιτική, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους. Γεγονός που οδηγεί σε ξερίζωμα των δένδρων και σε απόγνωση τους καλλιεργητές».
«Η γεωργική παραγωγή συρρικνώνεται και ο πλέον ελπιδοφόρος της ελληνικής οικονομίας παράγοντας, ο γεωργοδιατροφικός τομέας, αδυνατεί να ισορροπήσει και σε δεύτερο χρόνο να αναπτυχθεί, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάκαμψη» σημειώνεται στην ερώτηση.

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τους υπουργούς:
1) Πότε θα γίνει αποπληρωμή της περσινής εσοδείας;
2) Θα καταβληθεί το Φ.Π.Α. μέχρι τις γιορτές του Πάσχα;
3) Σκέπτεστε την ακύρωση της αποπληρωμής των ασφαλίστρων του ΕΛ.Γ.Α, μιας και η πολύ χαμηλή περσινή τιμή καθιστά αδύνατη την προπληρωμή αυτής της εισφοράς, όπως και την αναδιαπραγμάτευση των τιμών της εισφοράς του ΕΛ.Γ.Α. ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας σε χαμηλότερα επίπεδα;
4) Θα υλοποιήσετε την συμφωνία για την καταβολή των επιπλέον τριών λεπτών ανά κιλό προϊόντος όπως είχε αποφασισθεί σε προγενέστερη σύσκεψη στο Υπουργείο παρουσία βιομηχάνων και εκπροσώπων παραγωγών;

Πηγή: Χρονικά Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου