Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής μανταρινιών της χώρας μας. Απομένουν λίγες ποσότητες της ποικιλίας κλημεντίνη και κάποιες της ποικιλίας ορτανίκ. Σε κάποιες περιοχές είχαμε αυξημένη παραγωγή ενώ σε κάποιες άλλες μειωμένη λόγω ζημιών. Ειδικότερα στις περιοχές της Αργολίδας και των Χανίων, υπήρξαν προβλήματα στην παραγωγή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Πάντως η συνολική παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Από αυτή την ποσότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα περίπου 31.000 τόνοι. Η κακοκαιρία στην Ευρώπη ανάγκασε τις εξαγωγές να κινηθούν με χαμηλούς ρυθμούς αλλά εκτιμάται από τους κύκλους των εξαγωγέων ότι μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένεται να φτάσουν τους 70.000 τόνους. Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό μανταρίνι έχει καταφέρει να κερδίσει τις ξένες αγορές, με την καλή του ποιότητα και τη σωστή εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας. Οι κυριότερες χώρες που εξάγουμε μανταρίνια είναι η Ρουμανία, η
Σερβία, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, όπως και στα υπόλοιπα φρούτα, δέχθηκαν «πιέσεις» λόγω της μειωμένης ζήτησης. Πάντως ήταν καλύτερες από τις τιμές που είχαν οι Ισπανοί παραγωγοί (που κυμάνθηκαν 9 – 14 λεπτά το κιλό).
Για το πώς πήγε η φετινή χρονιά, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Παρόλα, που δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Φέτος οι τιμές παραγωγού «άντεξαν» παρά την οικονομική κρίση και κυμάνθηκαν στα 24 – 30 λεπτά το κιλό, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Βέβαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί αλλά έχουν στα χέρια τους επιταγές. Η παραγωγή από πλευράς ποσότητας ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κυμάνθηκε γύρω στους 30 – 35 χιλιάδες τόνους, όμως ήταν πολύ καλύτερη ποιοτικά. Έχει ολοκληρωθεί η πώληση του συνόλου της παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας πήγε προς εξαγωγή, κυρίως στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και λίγα προς Ρωσία).
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, Νικόλαος Γκίζας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η φετινή παραγωγή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής, η φετινή μας παραγωγή μανταρινιών, κυρίως ποικιλίας κλημεντίνης, εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στους 25 – 30 χιλιάδες τόνους. Τα περισσότερα μανταρίνια της ποικιλίας νόβα υπέστησαν ζημιές λόγω του παγετού.
Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, από τα 35 – 37 λεπτά το κιλό και κατέληξαν στα 26 – 28 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπαραγωγή που είχαμε στην περιοχή.
Η μισή παραγωγή μας πουλιέται στην εγχώρια αγορά. Τα μανταρίνια, συσκευάζονται στα τοπικά συσκευαστήρια πηγαίνουν κυρίως στις κεντρικές Λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Να σας επισημάνω ότι φέτος ενεργοποιήθηκε η παλαιότερη εντολή που υπήρχε από το ΥπΑΑΤ, να πωλείται και στο εσωτερικό το μανταρίνι χωρίς κοτσάνι και φύλλο. Αυτό έφερε κάποιες αντιδράσεις από τους ντόπιους παραγωγούς».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας κ. Σπύρος Αντωνόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Έχει ολοκληρωθεί η πώληση της φετινής παραγωγής μανταρινιού. Υπήρξε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι λόγω του παγετού που έπληξε το νομό κατά τον Μάρτιο του 2011. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Το ΥπΑΑΤ μας έχει υποσχεθεί ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα ενταχθούμε σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, κάτι που είναι και η βασική μας διεκδίκηση. Περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η σεζόν για να αποτυπωθεί στα στοιχεία του υπουργείου μια μείωση που πρέπει να είναι άνω του 30%. Εμείς εκτιμάμε ότι η μείωση ξεπερνά το 50%.
Ειδικότερα φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ασίνης, η παραγωγή μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης ήταν 15.000 τόνοι, μειωμένη σε σχέση με την περσινή που ήταν 35.000 τόνοι. Οι τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 27 – 35 λεπτά το κιλό μικτά (συμπεριλαμβάνεται και το κόστος συγκομιδής που ανέρχεται σε 6 – 8 λεπτά).
Για τα κοινά μανταρίνια (με κουκούτσι) η φετινή παραγωγή ανήλθε στους 600 τόνους και αυτή μειωμένη σε σχέση με την περσινή που ήταν 2.000 τόνοι. Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 0,25 – 0,35 ευρώ».
Ζημιές σημειώθηκαν φέτος και στην παραγωγή των μανταρινιών Ενκόρ στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων και Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, «φέτος λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας αλλά και της μεγάλης υγρασίας, παρουσιάστηκε σχάσιμο των καρπών. Το φαινόμενο ήταν πολύ εκτεταμένο και η ζημιά έφθασε στο 70-75% της παραγωγής».
Πηγή:
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=70684
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου