Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλει η χώρα μας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μην κληθεί η Ελλάδα να καταβάλει το πρόστιμο για το πακέτο Χατζηγάκη. Σύμφωνα, λοιπόν με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει ανάκτηση των χρημάτων για το «πακέτο Χατζηγάκη», από τους παραγωγούς. Μάλιστα, υπάρχει αισιοδοξία ότι η μάχη αυτή θα έχει αίσιο αποτέλεσμα αφού πρόθεση της ελληνικής πολιτείας, είναι να τεθεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι από τις 29 Οκτωβρίου του 2009 έως το τέλος του 2010 ήταν σε ισχύ ο κανονισμός του λεγόμενο προσωρινού de minimis. Δηλαδή, την χρονική αυτή περίοδο επιτρεπόταν σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. να δώσει στους παραγωγούς με εθνικούς πόρους 15.000 ευρώ ανά παραγωγό χωρίς όριο πλαφόν.
Ειδικότερα, αυτό που θα επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ναι μεν δόθηκαν τα χρήματα αυτά νωρίτερα αλλά η Ελλάδα καλύπτεται με την λογική του προσωρινού de minimis.
Βέβαια, αυτή η προσπάθεια χρειάζεται μια σχετική ανοχή και από την πλευρά του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ωστόσο οι πιθανότητες να βγει απόφαση υπέρ της Ελλάδας είναι αυξημένες, αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, πηγές του ΥπΑΑΤ.
Α. Ροντούλης
Για το θέμα ήρθαμε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριο Ροντούλη ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανακτηθεί ούτε ένα ευρώ από τους παραγωγούς αφού βιώνουν μια πολύ δυσμενή οικονομική πραγματικότητα. «Άλλωστε η Ελλάδα θα προσβάλει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μεγάλες δυνατότητες επιτυχίας καθώς θα επικαλεστεί το επιχείρημα του προσωρινού de minimis», μας επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπρυξης.
De minimis
Υπενθυμίζουμε ότι ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) εισήχθη το 1992, τροποποιήθηκε το 2006 και αφορά την πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
Χρήση του de minimis έχουν κάνει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό στους αγρότες «δεκαπενταχίλιαρο», το οποίο η Κομισιόν έχει ορίσει ως τη μέγιστη επιτρεπόμενη ανά εκμετάλλευση κρατική ενίσχυση για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν εξαιτίας της μείωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύνολο των εθνικών «de minimis» ενισχύσεων που είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο εκείνη ώστε να χορηγηθεί στους αγρότες των επτά κρατών της Κοινότητας ανερχόταν στα 1.164,64 εκατ. ευρώ.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου