Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο αγωγός Κύπρου – Ελλάδας στις συζητήσεις Παπακωνσταντίνου.


Το ενδεχόμενο διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου με αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την υπουργό Εμπορίου της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Παπακωνσταντίνου στο νησί.
Στη συνάντηση του Γ.Παπακωνσταντίνου με την κύπρια ομόλογό του συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δύο χωρών στα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
"Και οι δύο πλευρές θα δούμε οικονομικά και τεχνικά το ζήτημα διασύνδεσης ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, με την προοπτική
της σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο βήμα για την ασφάλεια και για την τροφοδοσία και για την ενεργειακή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, που, βεβαίως, πρέπει να μελετηθεί τεχνικά και οικονομικά", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με την Π.Αντωνιάδου.
Ο έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των ΑΠΕ, στο οποίο και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα.
"Και εμείς, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε μια πολύ μεγάλη πλέον εγκατεστημένη ισχύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέλουμε η αγορά αυτή να είναι υγιής. Έχουμε, ήδη, λάβει μια σειρά από αποφάσεις, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά, γιατί ο στόχος της Ελλάδας είναι να πάει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι ανταλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες γύρω από τον τομέα της ενέργειας, καθώς και τρόποι αξιοποίησης των ευκαιριών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.
Το θέμα, είπε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των δύο χωρών, αλλά και να ενισχύσει τον τομέα της ενέργειας στην ΕΕ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα προχωρεί με γοργά βήματα σε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα τα γεωτρύπανα να πιάσουν δουλειά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρωθεί κατά την παραμονή του στην κυπριακή πρωτεύουσα στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον ότι έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα των ερευνών νοτίως της Κρήτης, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εκδήλωση πραγματικού ενδιαφέροντος από τη Noble Energy αλλά και από ισραηλινές εταιρείες, και θεωρεί ότι υπάρχουν αξιόλογες πιθανότητες να σταθεί και η χώρα μας τυχερή, όπως και η Κύπρος στις δικές της έρευνες στο οικόπεδο 12. Και βέβαια στο «κάδρο» της ενεργειακής συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται και το Ισραήλ, το οποίο θυμίζουμε ο Γ. Παπακωνταντίνου είχε επισκεφθεί στα τέλη Νοεμβρίου, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο θέμα της διαμετακόμισης του αερίου από τις θάλασσες της Κύπρου και του Ισραήλ, στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην τριμερή συνεργασία, είναι ότι στις 15 και 16 Μαρτίου ο Economist διοργανώνει τριεθνές ενεργειακό συνέδριο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα με τίτλο «Σχεδιάζοντας ξανά τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη». Και όπως αναφέρουν παρατηρητές, ακριβώς στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, βασίζεται η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο διεθνή πετρελαϊκό χάρτη.
Όπως μάλιστα παρατηρούν οι γνώστες της αγοράς, οι επιτυχίες σε Κύπρο και Ισραήλ, δημιουργούν νέα δεδομένα και προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς πετρελαίου για την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης και της περιοχής στα νότια της Κρήτης. Άλλωστε σε αυτές τις περιοχές οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν συγγενείς γεωλογικές δομές και υπάρχει υψηλή πιθανότητα να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με αντίστοιχα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα.
Noble
Χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί και για την Ελλάδα, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Noble Energy InternationalJohn Tomich, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου είχε αναφέρει ότι η Noble αισθάνεται πολύ τυχερή για τις επιτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο και «ποιος ξέρει μπορεί να φανούμε τυχεροί ίσως και εδώ στην Ελλάδα».
Επόμενη μέρα
Εκτός βεβαίως από τις έρευνες που θέλει να ξεκινήσει και η χώρα μας στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, υπάρχει και το θέμα της επόμενης ημέρας για το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν ικανές ποσότητες για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ θα μπορεί να εξαχθεί , με πρώτες υποψήφιες αγορές τις ευρωπαϊκές. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 είναι το πρώτο που εντοπίζεται σε χώρα μέλος της ευρωζώνης, γεγονός με τη δική του βαρύτητα και σημασία για τους στόχους της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. αλλά και για την οικονομική κρίση της ευρωζώνης. Και βέβαια η Ελλάδα αναζητεί ενεργό ρόλο και ανάμειξη στη διαδικασία της διαμετακόμισης του αερίου, προκειμένου η Ρεβυθούσα να καταστεί η πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. για το αέριο της ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου