Οι κατάλληλες ποικιλίες δίνουν την απάντηση στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων παραγωγών για την καλλιέργεια της ρόβης, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Αυτό αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ ο Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας, σημειώνοντας ότι η έκταση της καλλιέργειας ρόβης στην Ελλάδα υπολογίζεται κοντά στα 1.000 στρέμματα, αλλά παρατηρείται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό φυτό.
Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια του εν λόγω ψυχανθούς αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ποικιλίες στην αγορά και καλλιεργούνται διάφοροι τοπικοί
πληθυσμοί, οι οποίοι, αν και επιδεικνύουν ικανοποιητική σταθερότητα, δίνουν χαμηλές αποδόσεις, σύμφωνα με τους γεωπόνους.Από τα ερευνητικά προγράμματα γενετικής βελτίωσης του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας έχει δημιουργηθεί μια ποικιλία ρόβης, η οποία μετά την εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο θα δοθεί για καλλιέργεια στους Έλληνες αγρότες και αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση και αύξηση των αποδόσεων.
Η γεωργική αξία της ρόβης, σύμφωνα με τον ερευνητή, εντοπίζεται κυρίως στη μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, στη διατροφική του αξία ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης στα σιτηρέσια των αιγοπροβάτων και στο χαμηλό κόστος παραγωγής.
Οι παρατηρούμενες κλιματικές αλλαγές στην περιοχή της Μεσογείου καθιστούν τη ρόβη πολύ ενδιαφέρον είδος των ψυχανθών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση ξηρικών εκτάσεων.
Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους διατροφής των ζώων απαιτεί συμπυκνωμένες ζωοτροφές με χαμηλό κόστος.
«Η ρόβη αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική επιλογή που ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε όλα τα παραπάνω. Επίσης, σαν ψυχανθές προσαρμόζεται άριστα στα συστήματα αμειψισποράς εμπλουτίζοντας το έδαφος με άζωτο» σημειώνει ο κ. Βλαχοστέργιος, σύμφωνα με τον οποίο, το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό φυτό σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται και σε συστήματα συγκαλλιέργειας με σιτηρά
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου