Υψηλές αναμένεται να διατηρηθούν οι εξαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως προβλέπει σε πρόσφατη έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Η παραγωγή θα κυμανθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά και οι εξαγωγές αναμένεται να ευνοηθούν από την αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με τα βασικότερα νομίσματα. Αυτή η σταθερή παρουσία των ελληνικών εσπεριδοειδών στις αγορές του εξωτερικού έχει αποκαταστήσει πλέον τη φήμη του ελληνικού προϊόντος και η ζήτησή του κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένη κατά 1,3%, εξαιτίας των εαρινών παγετών κατά τη διάρκεια της άνθισης. Ποικιλίες όπως η Νάβελ, τα Βαλέντσια, οι Ναβελίνες και οι Newhall είναι οι πιο εμπορικές και παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στο διεθνές εμπόριο. Οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών πορτοκαλιών είναι η Ρουμανία, η Σερβία και η Γερμανία, ενώ οι μεγαλύτερες εισαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως από τη Νότια Αφρική.
Η παραγωγή μανταρινιών εντοπίζεται κυρίως στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και το Μεσολόγγι και αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά. Οι κλημεντίνες είναι η σημαντικότερη ποικιλία για τα ελληνικά μανταρίνια, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Γερμανία. Όσον αφορά τα λεμόνια, η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται στους 45.000 τόνους, ποσότητα που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ετήσιας κατανάλωσης που έχει ξεπεράσει τις 70.000 τόνους. Στα γκρέιπφρουτ η παραγωγή παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κατανάλωση αυξάνεται με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται εισαγωγές από την Κύπρο.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου