Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Παγκόσμιος παίκτης στην κομπόστα ροδάκινο παραμένει η Ελλάδα.


Τα σκήπτρα στις εξαγωγές κονσέρβας φρούτων εξακολουθεί να διατηρεί παγκοσμίως η Ελλάδα, ενώ θεαματική άνοδο εμφανίζει και η Κίνα, η οποία πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε καν στο «χάρτη» της παγκόσμιας αγοράς του τομέα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργάνωσε στην παραλία Λιτοχώρου Πιερίας, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ΕΚΕ, στο Συνέδριο εκτός από την οικοδέσποινα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, και η Ισπανία.
Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια.  Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, τις

Η προβολή του συμπύρηνου ροδάκινου σε τρίτες χώρες αποφασίστηκε στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων.


Πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2012 στην Παραλία Λιτοχώρου Πιερίας το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων. Στο Συνέδριο εκτός από την φιλοξενούσα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, και η Ισπανία.

Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, βερυκόκου και αχλαδιού, τις ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Με αξιώσεις διεθνώς το επιτραπέζιο ροδάκινο.


Αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι επικρατεί στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, αν και η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα. Αυτή την περίοδο συγκομίζονται οι πρώτες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως η Φρανσουά, και οι τιμές παραγωγού είναι ενισχυμένες κατά 20-30 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που δεν ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό. Όμως, η παραγωγή είναι πολύ μικρή και η αγορά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας.


Φέτος η ελληνική παραγωγή είναι ποιοτική και θα βγει στο διεθνές εμπόριο με διαφορά λίγων

Έντονες οι ζημιές στις κερασιές της Πιερίας.


Σε αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα πεδινά του Δήμου Δίου- Ολύμπου, το Αιγίνιο και το Λόφο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε καπνοκαλλιέργειες, βαμβακοκαλλιέργειες, καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού, ενώ σχεδόν καθολική είναι η καταστροφή στα κεράσια της Ράχης και του Κολινδρού.