Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αδικία εις βάρος των δενδροκαλλιεργητών Πέλλας εντοπίζει ο Καρασμάνης.


Για εμπαιγμό και κατάφωρη αδικία σε βάρος των δενδροκαλλιεργητών του νομού Πέλλας, που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους για καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα του 2009, αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτησή του, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ο Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης.


Ο κ. Καρασμάνης καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση των παραγωγών σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους άλλων νομών. Επίσης εγκαλεί την ηγεσία του Υπουργείου, διότι δεν έχει τηρήσει δικές της δεσμεύσεις για την καταβολή στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου της διαφοράς των

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μοντέρνα Δενδροκομία - Οπωρώνες Υψηλής Ποιότητας.


Μιλώντας για οπωρώνες υψηλής πυκνότητας, θα μπορούσε να θεωρηθεί, από τους περισσότερους, σαν μία καινοτομία, αλλά στην πραγματικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί τον προσανατολισμό της δενδροκομίας του μέλλοντος και η καλλιέργεια των φρούτων στα επόμενα χρόνια, επικεντρώνεται σε αυτό το είδος της εγκατάστασης.
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και να εξηγήσουμε τους κυριότερους λόγους, που καθιστούν την επιλογή αυτών των φυτειών σχεδόν αναγκαστική.
Βασικά χαρακτηριστικά ενός Οπωρώνα Πυκνής Φύτευσης (ο.π.φ.):
Υψηλή πυκνότητα φύτευσης: μεταβαλλόμενη ανάλογα με το είδος. Ενδεικτικά 3-5 φορές η και περισσότερο σε σχέση με τις παραδοσιακές φυτείες. Παίρνοντας για παράδειγμα την καλλιέργεια της κερασιάς, ένας παραδοσιακός Κερασώνας, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες αποτελoύνταν από δένδρα ύψους μέχρι 15μ.διαμόρφωση που σήμερα δεν συστήνεται, λόγω του μεγάλου κόστους εργατικών για κλάδεμα, συγκομιδή κ.λ.π. Σήμερα μία σύγχρονη φυτεία απαιτεί δένδρα όχι υψηλότερα από 3-4 μ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα είδη. Η αύξηση των φυτών ανά στρέμμα είναι μεγαλύτερη στα Γιγαρτόκαρπα. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των φυτών ανά στρέμμα που χαρακτηρίζει αυτές τις εγκαταστάσεις. Είναι επίσης:

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σωστή μετασυλλεκτική μεταχείριση εσπεριδοειδών.


Η καλλιέργεια των μανταρινιών Νόβα έχει επεκταθεί σ’ όλους τους νομούς της χώρας, όπου καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή. Οι καρποί της ποικιλίας Νόβα έχουν μεγάλη εμπορική αξία και το σπουδαιότερο μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από τα άλλα μανταρινοειδή χωρίς να αλλοιωθούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.


Πρέπει να αποθηκεύεται σε χώρους που δεν γίνεται έκλυση αιθυλενίου καθώς και σε χώρους  που οι θερμοκρασίες  αποθήκευσης  πρέπει να ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια   γιατί διαφορετικά παρουσιάζεται το πρόβλημα της στιγμάτωσης των καρπών με μικρές κηλίδες ή κάποιες μαυρίλες
Οι καρποί των  εσπεριδοειδών είναι ΜΗ κλιμακτηριακοί και έχουν μικρό ρυθμό αναπνοής, γεγονός που επιτρέπει την αποθήκευση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό είναι οι ΜΗ κλιμακτηριακοί καρποί  όπως τα  εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τα μανταρίνια Νόβα  να  μην

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ημερολόγιο δενδροκομικών εργασιών.


Ιανουάριος
Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
Στους οπωροκήπους οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχισης των κλαδευμάτων.
Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κόπρου, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λ.π.
Τα κλαδεύματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες.
Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές οι απιδιές οι κυδωνιές και οι καστανιές.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Βακτηριακός μαρασμός πυρηνοκάρπων.


Προκαλών οργανισμός: Agrobacterium tumefaciens (E.F. Smith et Town) Conn

Φάσμα προσβαλλομένων: πυρηνόκαρπα, μηλιά, αχλαδιά, καρυδιά και καλλωπιστικά δέντρα.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η βλάβη που προκαλεί η ασθένεια εμφανίζεται κατ’ αρχή στα φυτώρια και στα δενδρύλλια, όπου οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές. Συχνά προσβάλλει τα πυρηνόκαρπα, τους καρπούς με περίβλημα, τις μουριές, το αμπέλι, τα καλωπιστικά καθώς και τα δικοτυλήδονα όπως τον ηλίανθο,το γεράνι, τη ντάλια. Τα φυτά με εκζέματα στις ρίζες πρέπει να καταστρέφονται. Η πώληση φυτών με εκζέματα απαγορεύεται! Η ασθένεια μολύνει μόνο μέσω τραυμάτων. Η ανάπτυξή της γίνεται στην περίοδο της βλάστησης. Την εποχή της ύπνωσης η ανάπτυξη των εκζεμάτων διακόπτεται γιατί έχει ανάγκη τη βλάστηση και την αύξηση της παροχής θρεπτικών συστατικών. Το βακτήριο μεταφέρεται από το έκζεμα στο έδαφος και παραμένει

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Βακτηριακό έλκος.


Προκαλών οργανισμός: Pseudomonas syringae van H.

Φάσμα προσβαλλομένων: βερικοκιά, ροδακινιά, κερασιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά, μηλιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:



Το βακτήριο πυροδοτεί μια διαδικασία ραγδαίας εξασθένισης. Η άμεση καταστροφή ονομάζεται κοινά, αποπληξία. Το καλοκαίρι το βακτήριο ζει στην επιφάνεια των κλαδιών και τα φύλλα, χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Το φθινόπωρο, όταν αρχίσουν οι βροχές, πολλαπλασιάζεται και μπαίνει στο εσωτερικό του φυτού μες από τραύματα. Η μόλυνση του φυτού το χειμώνα, οδηγεί σε μαρασμό του

Αραχνίδιο πυρηνόκαρπου.


Όνομα εντόμου: Aculus fockeni nal. et Trott.

Φάσμα προσβαλλομένων: ροδακινιά, κερασιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Τα πυρηνόκαρπα δεν ανήκουν σ’ εκείνα τα οπωροφόρα που παθαίνουν σημαντικές ζημιές από τα αραχνίδια, αλλά τα τελευταία χρόνια η διάδοση του αραχνιδίου αυξάνεται. Η οικονομική τους σημασία επιτείνεται από το γεγονός πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά ιών.

Ανάρσια.



Όνομα εντόμου: Anarsia lineatella - Peach moth

Φάσμα προσβαλλομένων: ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά, σπανιότατα κερασιά και βυσσινιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Tο έντομο εμφανίζεται σ’ όλη την Ευρώπη, Ασία και Β.Αμερική. Σε συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο λόγω της αυξανόμενης ζημιάς που προκαλεί. Οι ξενιστές του και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τον ανατολικό σκόρο καρπού, γι’ αυτό ενδέχεται να συγχέονται. Η ζημιά που προκαλεί σε κήπους οπωροφόρων και καλλιέργειες πυρηνόκαρπων τελευταία έχει ελαττωθεί. Η ανάπτυξη του εντόμου ενισχύεται από ξηρό και θερμό καιρό. Όταν το φθινόπωρο είναι ήπιο, τα έντομα εντοπίζονται ακόμα και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

Εξώασκος.


Προκαλών οργανισμός: Taphrina deformans  (berk.) tul. Taphrina pruni  tul.

Φάσμα προσβαλλομένων: ροδακινιά, αμυγδαλιά, δαμασκηνιά, καλλωπιστικά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Ο μύκητας προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε φυτείες και φυτώρια σε ψυχρά και υγρά κλίματα. Το βάθος της ζημιάς διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και από είδος σε είδος. Τα πλέον ευπαθή γένη είναι: Elberta, J. H. Hale, Harko, Nektared 4.

Για τη μόλυνση στις αρχές της άνοιξης απαιτείται θερμοκρασία κατά μέσο όρο 5°C, ενώ για τον ιδανικό πολλαπλασιασμό του μύκητα χρειάζεται θερμοκρασία 5-10 °C συνοδευόμενη από βροχή, ομίχλη και δροσιά.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πρόστιμα ύψους 637.500 ευρώ από τον ΕΦΕΤ.


Στην επιβολή 130 προστίμων, συνολικού ύψους 637.500 ευρώ, προχώρησε, το τελευταίο τρίμηνο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, μετά από ελέγχους κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ, σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

    Οι κυριότερες παραβάσεις, που κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ, αφορούσαν (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των καταγεγραμμένων παραβάσεων):

Λεμόνια - γίγαντες στο Ναύπλιο.


Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο Λεμονιά να κάνει τόσο μεγάλα λεμόνια και μάλιστα σε μέγεθος πεπονιού. Πράγματι η λεμονιά του κ. Δημόπουλου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο σπίτι του στο Ναύπλιο παράγει μεγάλα λεμόνια κι όπως μας είπε χαρακτηριστικά ,χωρίς φάρμακα και λίπασμα.
Πάντως είναι αξιόλογο φαινόμενο κι όλη η γειτονιά του ζητά λεμόνια μιας και με ένα τέτοιο λεμόνι γεμίζεις μία ολόκληρη κούπα.

Στην φωτό η λεμονιά στο σπίτι του κ. Δημόπουλου όπου δείχνει τα λεμόνια η σύζυγος του.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Lemonia-gigantes-sto-Nayplio 

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

8,1 Εκ. Ευρώ για την Πρόωρη Συνταξιοδότηση.


Από αύριο το απόγευμα θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα τους οι διακιούχοι αγροτες που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της Πρόωρης Συνταξιοδότησης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε τις εντολές πληρωμής για 53.017 δικαιούχους του μέτρου Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών με ποσό το ποσό των 8.133.435,82€











Πηγή:


http://www.agroschannel.com/index.php/georgia/2012-03-20-18-24-56.html 

Διευκρινίσεις για τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.


Πρόταση να δημιουργήσουν ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, με όλες τις βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις, και στη συνέχεια ένα έως δύο παραρτήματα του κεντρικού, απευθύνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Περιφέρειες.
Προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης, για τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Κορινθία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης υπογραμμίζει ότι «πρόταση του ΥΠΑΑΤ προς τις Περιφέρειες είναι να δημιουργήσουν καταρχήν ένα δημοπρατήριο (με όλες τις βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις) και ένα ή δύο παραρτήματα του κεντρικού».

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο μύκητας που ευθύνεται για το φουζικλάδι μηλιάς.


Ο παθογόνος μύκητας που προκαλεί την ασθένεια του φουζικλαδίου στη μηλιά είναι Venturia inaequalis. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας απαιτεί την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων, όπως συλλογή και καύση των προσβεβλημένων μερών και ψεκασμό των δέντρων το φθινόπωρο, λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα, με ουρία που ευνοεί την αποσύνθεση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος.


Χημική καταπολέμηση
Η αντιμετώπιση του φουζικλαδίου της μηλιάς την άνοιξη αρχίζει με προστασία της ευπαθούς νεαρής βλάστησης με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Οι δραστικές ουσίες των εγκεκριμένων σκευασμάτων είναι χαλκός, θειάφι και οργανικά μόρια.

Το ρύζι «γιατρεύει» το δύσκολο χωράφι.


Η καλλιέργεια του ρυζιού με κατάκλυση σε αλατούχα εδάφη προκαλεί απομάκρυνση μέχρι τα δύο τρίτα των αλάτων σε πολύ μεγάλο βάθος με τη στράγγιση.


Στις περιπτώσεις των παθογενών χωραφιών συνιστάται καλλιέργεια ρυζιού για τρία χρόνια. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει καλλιέργεια ανθεκτική σε άλατα, όπως κριθάρι και έπειτα βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα ή άλλο φυτό.
Με την κατάκλυση καταστρέφονται τα μη υδροχαρή ζιζάνια, η αγριάδα και ο βέλιουρας, σιδηροσκώληκες, ζάβρος, γρυλλοτάλπα κ.λπ.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στη "φάκα" δύο μεγαλό-αγρότες για "λαθρεμπόριο καυσίμων" .


Το «κόκκινο» πετρέλαιο της θέρμανσης, «έκαψε» δύο μεγαλό-αγρότες από τον Πύργο. Προχθές μετά από έλεγχο μεικτού κλιμακίου παρουσία του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, εντοπίστηκαν να έχουνστα ντεπόζιτα οχημάτων τους γεμάτα με πετρέλαιο θέρμανσης αντί για κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αγρότες – καλλιεργητές μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή του Πύργου, φέρονται να είχαν σε δεξαμενές στους δικούς τους χώρους, ποσότητες καυσίμων που μπορεί να φτάνουν και τους δύο τόνους ανά περίπτωση, με σκοπό να γίνει χρήση στα οχήματα και όχι στη θέρμανση, ενώ η διερεύνηση της

Προβλήματα στις εξαγωγές αντιμετωπίζει το ΠΟΠ ροδάκινο Νάουσας.


Τα ροδάκινα Νάουσας έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) από το 1994. Πρόκειται για το μόνο ροδάκινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ. Αυτό οφείλεται στην παράδοση της καλλιέργειας που υπήρξε σε ορισμένες περιοχές της Νάουσας, που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, συνθέτουν ένα καρπό (ροδάκινο) με πλούσιο άρωμα, ξεχωριστή γεύση και μεγάλη αντοχή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΟΠ ροδάκινο αφορούν κυρίως στη διακίνησή του προς τις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα στο 2011 υπήρξαν προβλήματα από τον μεγάλο ανταγωνισμό Ιταλών και Ισπανών, που εισέβαλαν στη ρωσική αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Προβλήματα δημιουργούνται ακόμη κατά την περίοδο των εξαγωγών από τους γεωπόνους που ελέγχουν τα φορτία και εργάζονται μόνο πρωινές ώρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, καθώς και από τη μη έκδοση από το υπουργείο Μεταφορών «καρτών» διέλευσης για τα φορτηγά τρίτων χωρών.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το «Πελοποννησιακό ιπποφαές» επιμένει.


Ένας νέος αγροτικός συνεταιρισμός καλλιέργειας ιπποφαούς ιδρύεται στη Μεσσήνη με τίτλο «Πελοποννησιακό Ιπποφαές». Ο συνεταιρισμός σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Βασίλη Κωνσταντινίδη έχει ήδη καταθέσει το καταστατικό και μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορεί να πωλεί με τη δική του φίρμα.


Ο κ. Κωνσταντινίδης, μιλώντας στην Agrenda, ανέφερε: « Έχουμε μαζέψει 48 υπογραφές παραγωγών και περιμένουμε άλλους 70 να ενισχύσουν το εγχείρημά μας». Η συνολική καλλιέργεια ιπποφαούς του νέου συνεταιρισμού υπολογίζεται σε 200 στρέμματα με την πλειοψηφία των εκτάσεων στην Πελοπόννησο και ακολούθως σε Αιτωλοακαρνανία, Τρίκαλα και Λήμνο.
Σε πρώτη φάση ο συνεταιρισμός σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη θα πουλήσει φύλλα για ρόφημα –τα οποία είναι έτοιμα– και στο μέλλον σχεδιάζει μία μονάδα επεξεργασίας καρπού.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/78216/to-peloponnisiako-ippofaes-epimenei/ 

Σε σταθερή τροχιά το 2011 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών.


Τη σταθερά ανοδική τροχιά του όγκου και της αξίας των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών των τελευταίων ετών δεν κατάφερε τελικά να ανακόψει το Ε- coli. Σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους, που κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, η εξαγωγή των φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) κατά το 2011 ολοκληρώθηκε στα ίδια επίπεδα του 2010 και κατ’ όγκο (1.819.199,5 τόνοι) αλλά και κατ’ αξία (1.519,419 εκατ. ευρώ).


Πιο αναλυτικά, η τάση αύξησης του όγκου και της αξίας των εξαγωγών που χαρακτήριζαν το 2010 συνεχίστηκε και  κατά τους πρώτους μήνες του 2011 που  όμως διακόπηκε από  την κρίση της αγοράς

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πλήρης ιχνηλασιμότητα με το σύστημα Itemtracker.


 Η εταιρεία ΑΡΚΑΦΡΟΖ Α.Ε. πρόσφατα εγκατέστησε και λειτουργεί σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις της. Κατασκευαστής και προμηθευτής του συστήματος είναι η εταιρεία AgroSoft, που ειδικεύεται σε θέματα ιχνηλασιμότητας και οργάνωσης αποθηκών.

Η εταιρεία ΑΡΚΑΦΡΟΖ Α.Ε. πρόσφατα εγκατέστησε και λειτουργεί σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας Itemtracker στις εγκαταστάσεις της.
Πρόκειται για το σύστημα Itemtracker, που λειτουργεί σε ενιαίο ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο.
Το συνολικό πακέτο αποτελείται από τα εξής υποσυστήματα: ● Εισαγωγή ειδών ● Παλετοποίηση και σήμανση ● Αποθήκευση συσκευασιών ● Παραγωγή ● Συσκευασία και σήμανση ● Παραγγελίες
● Πλήρης Ιχνηλασιμότητα ● Ανταλλαγή δεδομένων

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κλαδί ροδακινιάς έτοιμο να ανθίσει.


Δέντρο ροδακινιάς τριών ετών ποικιλίας Fayette.


Δέντρο ροδακινιάς ενός έτους ποικιλίας june gold.


Προσοχή σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή.


Τις τεχνικές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων και μηλοειδών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες στους οπωρώνες του δίνει αναλυτικά το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσον αφορά τη μηλιά, ισχύουν τα εξής:
ΜΗΛΙΑ
Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ. Η εκκόλαψη των χειμερινών αβγών αναμένεται όταν οι μηλιές (ποικιλία Στάρκιγκ Ντελίτσιους) θα βρίσκονται στο στάδιο «τέλος πράσινης κορυφής» (D3). Σε οπωρώνες με σοβαρές προσβολές (περισσότερα από 10 αβγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αβγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου) συνιστάται να γίνει ψεκασμός:
α) πριν την εκκόλαψη των χειμερινών αβγών ( διάστημα βλαστικών σταδίων B-D3) με

Επιστρέφουν στα χωριά 1,5 εκατ. νέοι άνθρωποι.


Σε κοινωνικό φαινόμενο με ζωηρές προεκτάσεις εξελίσσεται η τάση επιστροφής των νέων στα χωριά.

Με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21% και έναν στους νέους να είναι άνεργος, η γεωργία γίνεται πλέον.. πολύ ελκυστική.
Κυρίαρχη επιλογή των νέων είναι η ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Tα πρώτα στοιχεία σχετικής μελέτης την οποία έχει παραγγείλει αξιόπιστος δημόσιος φορές και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δρομολογούν ήδη την επιστροφή τους από τις μεγαλουπόλεις στα χωριά, αναζητώντας επαγγελματικές λύσεις και δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, είναι σαφές ότι οι παραπάνω επιλογές

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Χαλκούχα σκευάσματα σε αχλαδιές.


Τα σκευάσματα που περιέχουν ως δραστική ουσία χαλκό εφαρμόζονται για βακτηριολογικές και μυκητολογικές ασθένειες της αχλαδιάς. Θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή επειδή ορισμένες ποικιλίες αχλαδιάς είναι ευαίσθητες στα ιόντα του χαλκού και παρουσιάζουν φυτοτοξικότητα.


Ο χαλκός που περιέχουν τα σκευάσματα ως δραστική ουσία βρίσκεται υπό μορφή υδροξειδίου, οξειδίου (υποξειδίου) και οξειχλωριούχου του χαλκού. Για το βακτηριακό κάψιμο, ασθένεια της αχλαδιάς που προκαλείται από το βακτήριο Erwinia amylovora έχουν εγκριθεί αρκετά χαλκούχα σκευάσματα με δραστική ουσία χαλκό σε όλες τις παραπάνω μορφές και με ημερομηνία λήξης 31 Μαΐου 2014.

Copper oxychloride
Σκευάσματα με οξειχλωριούχο χαλκό για το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς είναι :
• Culin 50 WP, βρέξιμη σκόνη με περιεκτικότητα 50% κατά βάρος σε μεταλλικό χαλκό της Φάρμα –

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στα σκαριά σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.


Η υιοθέτηση με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών μιας από τις πρώτες προτάσεις του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» για την προαιρετική τοποθέτηση σήμανσης διάκρισης της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με ειδικό σήμα ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Το σήμα είναι ενιαίο για όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και δεν δύναται να παραπέμπει σε άλλα σήματα.
Η ανακοίνωση για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου έγινε από την ηγεσία του Κινήματος Πολιτών, μετά από εξουσιοδότηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού.

Σε εφαρμογή τίθεται η νέα σήμανση στους χυμούς.


Εγκρίθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι νέοι κανόνες σήμανσης για τους χυμούς φρούτων και τα νέκταρ που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ευθυγράμμιση με τα πρότυπα του Codex Alimentarius.

Οι νέοι κανόνες σήμανσης, οι οποίοι θα είναι πιο ακριβείς και κατανοητοί για τους καταναλωτές αποσκοπούν στο να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ονομασίες αναφορικά με τους ανάμικτους χυμούς και τη χρήση της επισήμανσης «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα».
Τα κράτη μέλη θα έχουν εν συνεχεία 18 περιθώριο για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό δίκαιο και να τους εφαρμόσουν από το τέλος αυτής της περιόδου.
Οι νέοι κανόνες επισήμανσης για τους χυμούς και τα νέκταρ, οι οποίοι θα είναι πιο ακριβείς και κατανοητοί για τους καταναλωτές, είχαν εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, 14

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Απαγορεύονται οι ψεκασμοί κατά την ανθοφορία των δέντρων.


Πρέπει να αποφεύγονται οποιοιδήποτε ψεκασμοί μελισσοτοξικών σκευασμάτων στο στάδιο ανθοφορίας των δέντρων μέχρι και την καρπόδεση, ενόψει της ανθοφορίας των φυλλοβόλων δέντρων και των εσπεριδοειδών καθώς και της μεταφοράς μελισσιών κοντά σε δενδρώδεις καλλιέργειες, ενημερώνει το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμμόρφωση με τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής αποτελεί πλέον υποχρέωση όλων των καλλιεργητών. Επιβάλλεται η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος πριν από την εφαρμογή του. Η μη τήρηση των οδηγιών της ετικέτας οποιουδήποτε σκευάσματος αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τον Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμο του 2011.

Αντιμετωπίστε έγκαιρα ασθένειες σε πυρηνόκαρπα.


Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με αυξημένες βροχές και υγρασία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για προσβολές των πυρηνόκαρπων από αρκετούς μύκητες.


Σύμφωνα με τους γεωπόνους, ροδακινιές, νεκταρινιές και βερικοκιές «κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη μονίλια, το κορύνεο και τον εξώασκο.
Όσον αφορά τις βερικοκιές, η πιο συνηθισμένη ασθένεια αυτή την περίοδο είναι η μονίλια. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ασθένεια. Όλες οι ποικιλίες βερικοκιάς βρίσκονται σε βλαστικά στάδια ευαίσθητα στις προσβολές από τον μύκητα. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση επέμβαση σε όλες τις ποικιλίες. Υπενθυμίζουν, βέβαια, οι γεωπόνοι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα για την μονίλια.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Έντομα «καραδοκούν» σε αχλαδιές .


Να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τους αχλαδεώνες τους, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καλούν τους καλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.


Οι ειδικοί ζητούν από τους καλλιεργητές, να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Πέλλας και Ημαθίας: Δυσβάσταχτο χαράτσι το ύψος των εισφορών για εποχιακή εργασία πολιτών τρίτων χωρών .


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Πέλλας και Ημαθίας έστειλε επιστολή, προς το Διοικητή του ΟΓΑ και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στην οποία αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για εποχιακή εργασία πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στην αγροτική οικονομία. Όπως αναφέρουν, το ύψος των εισφορών ανέρχεται στα 1034,74 € ανά εργαζόμενο το εξάμηνο και μάλιστα αυτό θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά από τον εργοδότη. Αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα για το παράβολο στο δήμο, την εγγυητική στην τράπεζα και τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτήσεων τότε το ποσό αγγίζει τα 1300 € ανά εργαζόμενο. Το ποσό αυτό το θεωρούν «ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι στις πλάτες των Ελλήνων αγροτών».

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο τα δενδρύλλια εσπεριδοειδών.


Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε διάφορους νομούς της Ελλάδας η καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών, τριστέτσα, ωστόσο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας από τις μέχρι στιγμής επισκοπήσεις που γίνονται στα δείγματα που στέλνονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας.


Αυτό ανακοινώνει το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας βέβαια στους παραγωγούς να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια, αν αυτά δεν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ιδιαίτερα δεν αν τα δενδρύλλια προέρχονται από περιοχές στις οποίες έχει εμφανιστεί η τριστέτσα (πχ. Κόρινθος, Λακωνία).

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Νέες τάσεις δενδροκομίας στη Σκύδρα.


Με επιτυχία διεξήχθη η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Νέες τάσεις στην δενδροκομία - Συστήματα διαμόρφωσης δένδρων – Νέες ποικιλίες (μηλιάς, κερασιάς, ροδακινιάς)».» που διοργάνωσε ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, την Vitro Hellas Α.Ε και την Novacert ΕΠΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛ.Γ.Ο. η ανταπόκριση του αγροτικού πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ήταν μεγάλη. Περισσότεροι από εκατόν είκοσι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις που επικρατούν στον τομέα της δενδροκομίας, για νέες ποικιλίες και για συστήματα διαμόρφωσης των δένδρων.
Την Π.Ε.Πέλλας εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νουσηκύρου Αλκιβιάδης.

Πηγή: www.agrotypos.gr


Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Προστασία για τον αγρότη και το περιβάλλον.


Υποχρεωτική καθιστά σύντομα τη σωστή διαχείριση των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ο νέος νόμος 4036/2012 για τη φυτοπροστασία. Εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τις επιμέρους υποχρεώσεις των αγροτών και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοικήσεων (δήμοι και περιφέρειες), ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία, με πρώτη την εταιρεία Syngenta.


Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η εκπαιδευτική-ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα την 1η Μαρτίου από τη Syngenta και την Ευρωφάρμ.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Καλλιεργητικές τεχνικές μέσω «δορυφόρου».


Διαδικασία ορθολογικής χρήσης νερού άρδευσης και λιπάσματος στα χωράφια με δορυφορικές καταγραφές.


Αυτό μπορεί να ξεκινήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, μέσω των εφαρμογών τηλεπισκόπησης, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετές χώρες, με πρωτοπόρους τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. η NASA παρακολουθεί αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του ’90).
Μάλιστα, την επόμενη διετία, αντίστοιχες εφαρμογές δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κατακερματισμένος κλήρος στη χώρα μας

Μια επανάσταση στη γεωργία θα λύσει το πρόβλημα της σίτησης.


Για να τρέφεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξάνεται κατά 3% ετησίως έως το 2030: προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή, οι εμπειρογνώμονες των χωρών με αναδυόμενη οικονομία θεωρούν απαραίτητη μια πράσινη επανάσταση που θα βασίζεται σε προγράμματα ευρείας κλίμακας, στην επιλογή των καλλιεργειών και στην καλύτερη συνεργασία.

Η πράσινη επανάσταση θα βασίζεται σε προγράμματα ευρείας κλίμακας, στην επιλογή των καλλιεργειών και στην καλύτερη συνεργασία.
Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Με τη γεωργική γη που μειώνεται εξαιτίας της αστικοποίησης, της βιομηχανοποίησης, ο κόσμος πρέπει να αυξήσει τη γεωργική παραγωγικότητα σύμφωνα με βραζιλιάνους, ρώσους, ινδούς και κινέζους εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας μελέτης του Εconomist Intelligence Unit.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στον «αέρα» η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες για το 2011.


Χωρίς συγκεκριμένη απάντηση για το αν οι παραγωγοί θα λάβουν τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ πάνω από 1.000 ευρώ, για προϊόντα που παρέδωσαν το 2011 με το ισχύον καθεστώς έφυγε από τη βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Μιλώντας μάλιστα στο paseges.gr τονίζει ότι η στάση των αρμόδιων υπουργών εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ροντούλης στη βουλή οι αγρότες καλούνται, προκειμένου να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ για το 2011, να προσκομίσουν αντίγραφο της επιταγής ή αποδεικτικό πληρωμής από τραπεζικά ιδρύματα.

«Δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο διότι τη μεν επιταγή την έδωσε και πήρε τα χρήματα και ποτέ δεν προνόησε να λάβει ένα αντίγραφο, ένα αποδεικτικό πληρωμής γιατί ποτέ κανένας δεν του είπε ότι για να πάρει επιστροφή ΦΠΑ, θα πρέπει να καταθέσει αυτά τα στοιχεία», πρόσθεσε ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας απευθυνόμενος στο Γιάννη Δριβελέγκα.

Ψήφισμα ΠΑΣΕΓΕΣ – Ενώσεων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Η χθεσινή σύσκεψη εξουσιοδότησε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και 7 Προέδρους των μεγαλύτερων ΕΑΣ της χώρας προκειμένου να προωθήσουν σχετικό ψήφισμα για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και την πορεία υλοποίησης του Νόμου 4015/2011 και να αναπτύξουν όλο το σχετικό προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και στα πολιτικά κόμματα.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναφέρει: «Σας επισυνάπτουμε το ψήφισμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης των ΕΑΣ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29.02.2012) στην Αθήνα στην ημερίδα για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος και την πορεία υλοποίησης του νόμου 4015/2011.

Παράταση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Παρατάθηκε έως τις 30 Μαρτίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Η παράταση δόθηκε μετά από την έντονη προσέλευση γιατί υπήρξε σήμερα και χθες σε αρκετές εφορίες  από οφειλέτες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς η προθεσμία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση έληγε σήμερα. Έτσι ως και τις 30 Μαρτίου 2012 οι οφειλέτες θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση προκειμένου να αποπληρώσουν σταδιακά και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους.







Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Paratash-gia-rythmish-lhxiprothesmwn-ofeilwn