Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Το ελληνικό ροδάκινο πρώτο στην παγκόσμια αγορά και η εξαφάνιση του γιαρμά.







Το ροδάκινο είναι καλοκαιρινό, δροσερό, χυμώδες και ανεπανάληπτο. Ήταν το φρούτο που τα τελευταία χρόνια είχε απασχολήσει τη πολιτική σκηνή γιατί ήταν πλεονασματικό και εκτός αυτού ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιδότηση. Απασχολούσε άλλοτε για τη τιμή του, πότε για τους συνεταιρισμούς, αλλά και γενικότερα για τη προοπτική του ως εθνικό προϊόν. Το συμπύρηνο ροδάκινο κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Το 2001 για πρώτη φορά υπήρξε μία συμφωνία γύρω από το θέμα απορρόφησης του ροδάκινου. Το φρούτο έχει πολλές εκφράσεις στην αγορά. Δεν είναι μόνο το συμπύρηνο ροδάκινο. Είναι το επιτραπέζιο ροδάκινο, είναι το ροδάκινο που γίνεται χυμός, είναι τα νέα προϊόντα που κερδίζουν ήδη αγορές. Πρόκειται γι’αυτό το ροδάκινο που είναι πρώτο στον κόσμο. Από την άλλη η εξάλειψη ενός ελληνικού ροδάκινου, του γιαρμά, θέτει ερώτημα για τους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς της ΕΕ;

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ροδάκινα με γιαούρτι



Υλικά:

1/2 κιλό ροδάκινα ώριμα
300γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 ασπράδια αυγών
100γρ. ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού
4 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση:

Ροδάκινα με πάπια




Υλικά:

(για 4 μερίδες)
2½ κιλά πάπια για ψήσιμο
αλάτι και πιπέρι
4 ροδάκινα φρέσκα ή κομπόστα
240ml. χυμό πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας σναπς ροδάκινο
1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
2 κουταλάκια του γλυκού νερό

2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
φυλλαράκια μαϊντανού για τη διακόσμηση

Μαρινάτες μπριζόλες με ροδάκινα και δυόσμο



Υλικά:

1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
1 σκελίδα πολτοποιημένη σκόρδο
2 κουταλάκια φυστικέλαιο
4 χοιρινές μπριζόλες (600 γρ.)
2 κουταλιές χυμός λάιμ
για τη γαρνιτούρα ροδάκινου και δυόσμου
2 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
1/2 μικρή ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά
2 ψιλοκομμένα φρέσκα ροδάκινα
1 μικρό φρέσκο, ψιλοκομμένο κόκκινο τσίλι

Χοιρινό με ροδάκινο



Υλικά:

500γρ. φιλέτο χοιρινό
25γρ. βούτυρο
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
μισό λεμόνι
150ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλάκια μέλι
3-4 φρέσκα ροδάκινα (τους χειμερινούς μήνες κομπόστα)
1 κουταλιά κορν φλάουερ
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένα φουντούκια
αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Τυραμισού εορταστικό


Υλικά:

6 κουτ. Λικέρ Καφέ
3 κουτ. μέτριος Καφές φίλτρου
20 Μπισκότα Σαβουαγιαρ
420 γρ. (σε φέτες) Ροδάκινα κονσέρβα
250 γρ. τυρί Κρέμα
25 γρ. Ζάχαρη
140 γρ. έτοιμη κρέμα άνθος αραβοσίτου ή Custard
140 γρ. χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
Φετούλες από Ροδάκινο
Φετούλες από Μανταρίνια κλιμεντίνη
2 κουτ. γλ. Κακάο σκόνη

Εκτέλεση:

Σε μπολ ανακατεύετε 5 κουταλιές από το λικέρ με τον καφέ. Βουτάτε τα μπισκότα στο μίγμα και σκεπάζετε με αυτά τη βάση από 1 μεγάλο γυάλινο μπολ.
Αραδιάζετε επάνω στα μπισκότα τις φέτες από το ροδάκινο (αφού πρώτα τις στραγγίσετε). Σε άλλο μπολ χτυπάτε το τυρί κρέμα με το υπόλοιπο λικέρ (1 κουταλιά) και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Αναμιγνύετε την έτοιμη κρέμα ή την custard με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε τα 3/4 από το μίγμα επάνω στα ροδάκινα. Βάζετε την τιραμισού στο ψυγείο

Αποβραδίς:

Γαρνίρετε με τις φετούλες από το ροδάκινο και τα μανταρίνια και ρίχνετε στο κέντρο το υπόλοιπο 1/4 της κρέμας. Πασπαλίζετε με τη σκόνη κακάο και σερβίρετε.

Σημείωση:

 Η γεύση της αναδεικνύεται όσο περισσότερο (επάνω από 4 - 5 ώρες) μείνει στο ψυγείο. Γι' αυτό, σας συστήνουμε να την ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ.





Πηγή:elfrut.gr



Τάρτα ροδάκινο με σφολιάτα


Yλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
1 πακετάκι ΒΙΤΑΜ
2 κουταλιές κρύο νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ, για το άλειμμα του ταψιού
1 αβγό, για το άλειμμα της σφολιάτας

cheese cake ροδάκινο


Υλικά:

Για τη βάση:

300γρ τριμμένα μπισκότα πτι-μπερ
250γρ βούτυρο λιωμένο

Για την γέμιση:

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μαρένγκα ροδάκινο
















Υλικά:

       Για 2-4 άτομα
·         4 ροδάκινα φρέσκα ή κονσέρβα
·         4 ασπράδια αβγών                                                                                                                  
·         4 κουταλιές φρουκτόζη
·         60 γρ. αμύγδαλα (κομμένα και ελαφρώς καβουρντισμένα)




Διαδικασία:

Τρόποι κατάψυξης φρούτων


Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλο το χρόνο, για σορμπέ, μαρμελάδες, πίτες και άλλα γλυκά. 
Τα περισσότερα φρούτα διατηρούν τη γεύση τους στην κατάψυξη, αλλά γίνονται μαλακά. Έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μαγειρική μας, όμως δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε όπως θα κάναμε τα φρέσκα. Τη γεύση και την υφή τους διατηρούν καλύτερα τα φρούτα που κάνουμε πουρέ ή χυμό.
Πριν την κατάψυξη:

Γεμιστά ροδάκινα


Τι χρειαζόμαστε:
8 ροδάκινα κομμένα στη μέση 230γρ. θρυμματισμένα μπισκότα (εγώ το έκανα με digestives) 110γρ. σοκολάτα υγείας (ή γάλακτος αν προτιμάτε) λίγη κανέλλα 3-4 κουταλιές ζάχαρη 300ml λευκό ξηρό κρασί λίγη βανίλια.



Πως το κάνουμε:

Βγάζω το κουκούτσι από τα ροδάκινα και με κουτάλι αφαιρώ τη σάρκα τους προσέχοντας να αφήσω ένα "τείχος" πάχους ενός εκατοστού περίπου.
Πολτοποιώ την ψίχα και την αναμιγνύω με τα μπισκότα, τη μισή ζάχαρη, τη σοκολάτα και την κανέλλα.
Γεμίζω με το μίγμα τα ροδάκινα και τοποθετώ σε ταψί. Ρίχνω στο ταψί και το κρασί και την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Ψήνω για 40 λεπτά περίπου.
Τα βγάζω από το φούρνο και σερβίρω περιχυμένα με το κρασί του ψησίματος.

Πηγή:sintagestispareas.gr